Is jouw huis ook zo’n ongestructureerde rommel? Ken je het gevoel, dat je niet weet waar je moet beginnen? Lees dan snel mee en ontdek hoe we je huis opruimen in 6 stappen!

Je weet wanneer het tijd is om je huis op te ruimen wanneer je struikelt over je spullen, je vaat nog in de gootsteen ligt en wanneer je gewoon niet meer weet waar je alle spullen zou moeten laten. Dan is het dus echt tijd om wat orde en structuur terug in je huis te brengen, tijd om op te ruimen!

Een opgeruimd huis geeft je rust in je hoofd en meer tijd! Verder zal je gaan merken dat het opruimen van je huis een fris gevoel en energie geeft. Ook is een opgeruimd huis gemakkelijker schoon te maken lees hierover meer in:

ZO MAAK JE EEN SCHOONMAAKROOSTER DAT WERKT VOOR JOU!

Laten we snel beginnen met het doornemen van de stappen. Ik kan niet wachten om te beginnen! En jij?

 Stap 1: Waar ga je beginnen

Ja ik hoor je denken, dat is nu net de vraag die ik niet kan beantwoorden! Maar geloof je me, deze vraag kan je zelf beantwoorden. Kies waar je gaat beginnen. Je kan hierbij een keuze maken voor een kleine ‘zone’ in je huis, of juist een bepaalde ‘categorie’. Een bepaalde zone is bijvoorbeeld het TV meubel, of de salontafel. Met een bepaalde categorie bedoelen we bijvoorbeeld alle schoenen, al het speelgoed, of al je kleding.

Het voordeel van starten met een categorie is dat je op dat moment ALLE spullen uit deze categorie meteen gedaan hebt, je zult hier dan niet meer bij terug hoeven komen, en dat kan je schelen in op en neer lopen enzovoorts.

Het voordeel van starten met een zone is dat je klein kan beginnen en je direct resultaat ziet in deze zone. Ook blijft het zo behapbaar. Je voorkomt dat je een enorme hoeveelheid rotzooi verzameld, waar je vervolgens niet van weet waar je het laten moet.

Kies wat het best past bij jouw als persoon!

 Stap 2: Alles verzamelen op een hoop

Welke keus je ook gemaakt hebt bij stap 1, deze stap is voor beide hetzelfde. Verzamel alles of ruim alles leeg. Heb je gekozen voor een kastje? Maak dat kastje dan eerst helemaal leeg en verzamel alles bij elkaar. Het je ervoor gekozen om bijvoorbeeld al het speelgoed op te ruimen? Verzamel dan al het speelgoed door het hele huis en leg alles bij elkaar.

De keuze maken om iets wel of niet te houden kan soms lastig zijn. Denk hierbij aan spullen die je een leuke herinnering opleveren, of spullen die je gekregen hebt van dierbaren. Bedenk jezelf echter wel dat je niet alle spullen altijd kan blijven bewaren.

Onthoudt, je kan niet alles blijven bewaren! Vind je het niet mooi? Is het kapot? Of gebruik je het niet? Doe het dan weg! 

Maak nu drie stapels: 

– Houden en terug plaatsen. Op deze stapel plaats je alle spullen die je graag wilt houden.

– Houden maar ergens anders opbergen. Spullen die je tegenkomt en graag wilt houden, maar niet op dezelfde plek terug wilt leggen die leg je hier. Wanneer je gekozen hebt voor een categorie is het echter aan te raden om alle spullen uit die categorie zo veel mogelijk op één plek op te bergen.

– Wegdoen. Hier plaats je alle spullen die je weg kan doen. Je kan hierin eventueel nog onderscheid maken in weggeven, vuilnis of verkopen. Wie weet kun je een ander nog blij maken met jou spullen? Via Marktplaats kan je nog steeds gemakkelijk spullen aanbieden, of denk ook eens aan een weggeefhoek op Facebook.

Stap 4: Schoonmaken

Nu je alle spullen verzameld en gesorteerd hebt, is het tijd om de ruimte waaruit ze komen even goed schoon te maken! Het zou toch zonde zijn als je deze kans laat liggen.

Stap 5: Alles terugzetten op de juiste plaats

Dan is het nu eindelijk tijd om weer orde te scheppen in de chaos. Ruim alle spullen op en plaats ze op de juiste plaats. Gebruik hierbij eventueel hulpmiddelen als opbergboxen of andere sorteersystemen. Geef alles een duidelijke plek zodat iedereen in huis weet waar het terug gelegd dient te worden.

Stap 6: De overige spullen opruimen

Je hebt nu alle spullen die je wilt houden op de juiste plaats gezet. Maar waar laat je de overige spullen? Het is eigenlijk heel simpel. De spullen die een andere plek krijgen, verplaats je direct naar deze plek. Deze plek moet mogelijk nog opgeruimd worden, dit is niet erg, je komt het dan vanzelf weer tegen. De spullen waarvan je besloten hebt om deze weg te doen gaan natuurlijk in de vuilnisbak! Zijn het grote spullen? Breng ze dan naar het Milieustation van jouw gemeente.

De spullen die weg moeten, maar welke je graag wilt verkopen of weggeven sla je op, op een plek waar je er makkelijk bij kan. Spreek hierbij echter wel af met jezelf dat wanneer het na een bepaalde tijd niet verkocht of opgehaald is, je het alsnog weggooit. Denk er ook een aan om je spullen tweedehands te verkopen op Bol.com.

Orde in de chaos. Je huis opruimen
Je huis opruimen

Opruim tip!

Zorg dat er ten alle tijden meer spullen je huis uitgaan, dan erin komen!

Regel = Voor elk nieuw aangekocht item, doe je minimaal twee oude items weg!

Jippie! Je bent nu een heel stuk dichter bij een opgeruimd huis! 

Wat goed! Je hebt nu de eerste stappen gezet, op weg naar het opruimen van je huis. Ga zo door en ga op deze manier stukje bij beetje je huis opruimen!

(Visited 62 times, 1 visits today)