Wij kochten de Alecto BC-100 slaaptrainer voor onze 3 jarige zoon. Inmiddels hebben wij de klok enkele weken in gebruik, graag vertellen wij jullie onze ervaring! 

De hele nacht wakker

Laten we eerst even beginnen met waarom wij deze Alecto BC-100 slaaptrainer gekocht hebben. Onze zoon is 3 jaar oud, en wordt 4 jaar in januari. Wij zijn er altijd mee gezegend dat hij eigenlijk wel een erg goede slaper is, al vanaf dat hij een baby was. Wij zijn het dan ook niet gewend dat hij vaak wakker wordt in de nacht, of gewoon helemaal niet slaapt.

Toch is er een tijd gekomen, dat het slapen niet helemaal ging zoals wij dat graag hadden. Het naar bed gaan werd steeds meer een gevecht, en hij kwam steeds vaker of heel vroeg uit bed, ook midden in de nacht. Wanneer hij dan eenmaal uit bed was, kregen we hem haast niet meer terug. Hij was dan ‘klaar met slapen’ zoals hij altijd zegt.

Op een nacht liep dit volledig uit de hand. Hij ging naar bed rond 20:00u. Iets later dan normaal. Om 22:00u. stond hij aan onze slaapkamer deur. “Ik ben klaar met slapen, mama”. Wat????!!! Hij heeft vervolgens de HELE nacht niet geslapen, en wij dus ook niet… Met geen mogelijkheid kregen we hem naar bed. In de ochtend om 11:00u, gaf hij het eindelijk op en heeft hij 3 uurtjes geslapen. Dit was mijn druppel, ik dacht dit gaan we dus nooit meer zo doen!

De Alecto BC-100 Slaaptrainer.

Sceptisch

Online kwam ik ze al tegen, slaaptrainers. Maar ik was hier eerlijk gezegd erg sceptisch over, ik dacht dat dit absoluut niet zou werken. Ik bedoel, mijn zoon kan toch geen klok lezen, alsof zo’n klokje hem dan in zijn bed kon houden?

Toch gekocht!

Diezelfde dag kwam ik hem dan toevallig tegen in de winkel. De Alecto BC-100 slaaptrainer. Ik heb even getwijfeld, maar baat het niet, dan schaadt het niet toch! Dus ik heb dat ding snel in mijn mandje geladen! Eerlijk is eerlijk, als het een andere slaaptrainer geweest was, had ik die ingeladen.

De prijs

Een erg belangrijk onderdeel is natuurlijk de prijs. De prijs van deze slaaptrainer bedraagt namelijk:

€ 29,99

Ikzelf vond dit in eerste instantie vrij prijzig, ik bedoel het is maar een klokje! Ja toch? Nu we weken verder zijn, vind ik dat deze slaaptrainer zijn geld zeker waard is! Je kan het eventueel direct hier bestellen!

Eerste indruk

Na het openen van de verpakking en het lezen van de gebruiksaanwijzing, was ik nieuwsgierig. Het klokje zag er simpel uit. Het voelt wel een beetje ‘goedkoop’ moet ik zeggen. Ik wilde hem graag meteen instellen en testen. Helaas was de trainer leeg, en moest hij dus eerst opgeladen worden. Met de oplader erin, wilde ik hem dan vast instellen, klaar voor gebruik. Ik kreeg dat ding echter niet aan! Nu blijkt dit mijn fout te zijn, omdat er een mini knopje zit waarmee je de trainer met een naald of klein prikkertje aan kan zetten. Een beetje lastig zou je denken, echter zorgt het er ook voor dat je kind het klokje niet uit kan zetten! Super tof dus!

Kwaliteit en werking van de slaaptrainer

Nadat ik uitgevogeld heb hoe de slaaptrainer aangaat, is het natuurlijk tijd om hem in te stellen. Het instellen gaat super gemakkelijk met de knopjes op de achterkant van het klokje. De knopjes zijn groot, en duidelijk. Het ideale is dat doormiddel van een knoppen combinatie, je de klok op slot kan zetten. Op deze manier zijn de knopjes aan de achterkant niet meer in werking, je kind kan hier dus op drukken, zonder dat er iets veranderd aan de klok. Het is eventueel ook mogelijk om een wekker in te schakelen op de klok. Wij zelf maken hier echter vooralsnog geen gebruik van. Hoe langer mijn zoon blijft slapen in het weekend bijvoorbeeld hoe beter natuurlijk! haha!

Wat ikzelf ook wel erg prettig vind, is dat de klok komt met een oplader. Je kan ervoor kiezen de klok te gebruiken zonder stroomtoevoer, of met. Wij hebben hem gewoon constant aan het stroom, zodat we hem niet steeds hoeven op te laden.

De zon en de maan

Het is super gemakkelijk om zelf in te stellen wanneer de ‘zon’ of de ‘maan’ op het scherm verschijnt. Tegelijkertijd veranderd dan ook de kleur van het display, oranje/geel bij de zon, en blauw bij de maan. de intensiteit van dit licht kan je ook instellen, je kan hem fel zetten of wat meer dimmen bijvoorbeeld.

De zon en de maan zijn bedoelt voor kinderen die nog geen klok kunnen kijken, ook de veranderende kleuren helpen hierbij. Persoonlijk had ik niet verwacht dat onze zoon hier goed op zou reageren. Maar wonder boven wonder, hij gebruikt het klokje echt! Hij weet precies dat wanneer het maantje er staat, hij zou moeten slapen. Wanneer het zonnetje er staat, weet hij dat hij uit bed mag.

Zelf hebben wij de slaaptrainer zo ingesteld:
Maantje: 19:30u
Zonnetje: 6:30u

We beginnen om 19:00u met naar bed gaan, om 19:30u staat dan zijn maantje er, en weet hij dat het echt tijd is om te gaan slapen. In de ochtend komt hij ook pas naar onze slaapkamer, wanneer het zonnetje er staat. Hij komt dan binnen ‘mama, het zonnetje is er!’.

Conclusie

Wie had ooit verwacht dat ik zo positief zou zijn over deze slaaptrainer? Nou ik zelf absoluut niet! Ik heb hem ten einde raad gekocht, en het is een super goede aankoop geweest! De Alecto BC-100 slaaptrainer werkt voor onze zoon, gelukkig!

Onze zoon is echt enthousiast over zijn klok, het geeft hem ook een verantwoordelijkheid. Hij voelt zichzelf erdoor ‘groter’, wat echt super is. Hij kan niets veranderen aan het klokje door de blokkering aan de knoppen, ook ideaal. Je kan het klokje overal mee naar toe nemen en plaatsen waar je wilt. Ook zonder constante stroom is het klokje te gebruiken. Wanneer je op vakantie gaat kan de slaaptrainer dus ook gewoon mee. 

Gelukkig heeft onze zoon het maar een enkele keer gedaan, maar hij is wel eens uit bed gekomen toen het ‘maantje’ er was. Toen wij hem vroegen wat hij uit bed deed, omdat het maantje er nog stond, kregen wij als antwoord: “Ja, dat weet ik. Ja, maar ik heb de klok gewoon omgedraaid!”. Toen konden wij hier wel om lachen en gelukkig is hij hierna gewoon weer naar bed gegaan. Maar ik kan me voorstellen dat het zo niet werkt bij alle kindjes! 

Een nadeel aan de slaaptrainer vind ik persoonlijk wel dat hij zo goedkoop aanvoelt. Hij is erg licht van gewicht en het plastic voelt dun. Gelukkig laat onze zoon het klokje gewoon met rust. Maar mocht je een kind hebben dat graag ergens mee gooit of iets dergelijks, dan weet ik niet of het klokje daar tegen bestand gaat zijn.

(Visited 320 times, 1 visits today)