Speelgoed om lekker mee te friemelen (ook tijdens school), of speelgoed om juist lekker te ontspannen. Kinderen met ADHD hebben een gebrek aan concentratie en rust. Dit kan erg lastig zijn, op school, maar ook gewoon in het dagelijkse leven. De onderstaande lijst met speelgoed voor kinderen met ADHD kunnen je kind helpen bij het vinden van een betere concentratie en rust wanneer dit nodig is. Ze zullen er ook zeker veel plezier mee maken! Veel van onderstaand speelgoed is ook een goede keus voor kinderen met een autisme spectrum stoornis.

Om lekker te friemelen

Moeite hebben met concentreren komt bij veel kinderen (en volwassenen) voor. Voor kinderen kan dit erg lastig zijn voor wanneer concentratie wel van groot belang is, zoals op school. Onderstaand speelgoed kan je kind helpen bij het vinden van deze concentratie. Je kind kan ‘friemelen’ met zijn handen, waardoor hij of zij zich beter kan concentreren. Wist je dat friemelen stress verlagend is?

Het herhalen van bewegingen met materialen met een fijne structuur geeft een prettig gevoel, dit bied rust op momenten van stress en spanning. 

Bijt/kauwspeelgoed

Voor kinderen die vaak de behoefte hebben om ergens op te bijten of kauwen is deze vorm van speelgoed ideaal. Door het kauwen kunnen ze zich beter concentreren, en zich beter afsluiten voor prikkels van buitenaf. Verder kunnen ze hierdoor ook beter omgaan met spanning en of stress. Als klap op de vuurpijl helpen de bijtkettingen ook bij het voorkomen van nagelbijten. De zogenoemde bijtketting is te verkrijgen in allerlei soorten en maten. Stoer, mooi of grappig, ze zijn er allemaal. Ze helpen iedereen die meer behoefte heeft om te kauwen, snel is afgeleid, zit te wiebelen of gevoelig is voor prikkels. De kettingen zijn ook te gebruiken voor volwassenen.

Overig

 

De Wobbel is een erg divers soort speelgoed. Officieel is het een ‘balance bord’ maar er kan zoveel meer mee gedaan worden. Je kind kan er zeer creatief mee om gaan, het kan een rust plek zijn, je kan erop glijden, je evenwicht bewaren, je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk!

De naam zegt het eigenlijk al, een wiebel/ trilkussen. Dit soort kussen in gemaakt om de zintuigen te verlichten. Het kussen vibreert wanneer het ingedrukt wordt of er op gezeten wordt. Het helpt je kind te kalmeren, ontspannen en tot rust te komen. Heeft je kind moeite met stil zitten? Dan is dit kussen wellicht de uitkomst. Door de trillingen worden kinderen alerter en kunnen ze zich dus beter concentreren. Je kan dit handige kussen ook overal mee naar toe nemen!

MadMattr is een super zacht soort klei. Je kan het in elkaar drukken, vormen, kneden en uitrekken. Dit speelgoed is zeer geschikt om de creativiteit te motiveren. Je kan er heerlijk mee ontspannen, het kleeft ook niet vast en opruimen is dus super makkelijk.

Het complimentenspel is leuk om te spelen met het gezin. Met dit spel kun je kinderen met ADHD laten voelen en ervaren dat ze goed zijn zoals ze zijn. Het geef je kind een boost zelfvertrouwen, een fijn gevoel voor jou en je kind!

Een verzwaarde knuffel helpt te ontspannen. De knuffel zorgt voor deze ontspanning door diepe druk stimulatie. De knuffel oefent ‘druk’ uit op de benen of andere plekken tijdens het zitten of liggen. De knuffels bieden geborgenheid en kalmeren bij onrustigheid. De knuffel kan helpen om te focussen tijdens schooltijden of studies. 

Bovenstaande lijst is samengesteld op basis van adviezen van professionals, eigen ervaring en ervaringsverhalen van anderen. Het is allemaal speelgoed wat goed in de smaak valt bij kinderen met ADHD/autisme, doe er je voordeel mee! Andere voorbeelden van geschikt speelgoed zijn onder andere: Lego, Duplo, Transformers of bijvoorbeeld een trampoline.

Bovenstaande speelgoed is een greep uit het aanbod van speelgoed voor kinderen met ADHD van bol.com. Bij dit artikel is gebruik gemaakt van affiliatie links. Dit betekent dat ik een klein percentage van de aankoopprijs ontvang wanneer je iets koopt. Jij betaald echter niet extra’s! Maar je helpt mij er wel mee!

Heb je nog tips? Of wil je de lijst graag aanvullen? Laat het me dan weten, dan kunnen we samen de lijst uitbreiden.

Lees ook:

(Visited 745 times, 3 visits today)