Kijk jij ook wel eens rond in je huis, en denk je dan….uhg! Wat een bende, waar moet ik beginnen?! In deze blog vertel ik je hoe je een schoonmaakrooster maakt dat past bij JOU, en JOUW HUISHOUDEN!
Het is erg logisch, dat mijn huishouden compleet anders is dan dat van jou. Dit is dan ook de reden dat ik geen kant en klaar schoonmaakrooster voor je klaar heb liggen, helaas! Je zult dit dan ook zelf moeten maken, wel geef ik je alles tips om een schoonmaakrooster te maken, wat precies past in JOUW leven en JOUW huishouden. Samen maken we een goed plan dat werkt! Ook geef ik je ons persoonlijke schoonmaakrooster cadeau!
Wat is een schoonmaakrooster?
Een schoonmaakrooster geeft je een hou vast van alle schoonmaakwerkzaamheden welke je per dag, per week en per maand uit wil voeren. Het is niet alleen het op een rijtje zetten van alle schoonmaak werkzaamheden die gedaan dienen te worden. Je moet hier goed over nadenken. Je dient hierbij namelijk rekening te houden met meerdere factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoeveel tijd je ervoor tot je beschikking hebt. Verder dien je rekening te houden met je planning en de behoefte van jou en je gezin. Een schoonmaakrooster dient ervoor om je meer rust en tijd te geven. Het is niet de bedoeling dat alles om dit rooster gaat draaien. Belangrijk is dat het rooster simpel en overzichtelijk is, zodat het je de juiste structuur biedt. Wanneer je een dag niet aan je schoonmaakrooster zou kunnen voldoen, zou dit geen probleem moeten zijn, je huis zou dan nog steeds netjes en schoon moeten zijn. Dan heb je een goed schoonmaakrooster!
Begin goed
Belangrijk voordat je begint aan het opstellen van een schoonmaakrooster, is dat je goed begint! Dit betekent dat je moet starten met een opgeruimd huis, anders is het dweilen met de kraan open! Zoek je spullen uit, gooi weg wat je niet meer gebruikt. Wanneer je teveel spullen in huis hebt, maakt het je huis al snel erg rommelig. Opruimen dus!
Wanneer je een rommelig huis hebt, kan het starten met opruimen erg lastig zijn. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Belangrijk is om dan een planning te maken. Maak een planning per ruimte, hoekje of kastje. Eis niet te veel van jezelf, je kunt dit mogelijk niet allemaal in één dag, verspreid het dan ook over meerdere momenten waarop je er de tijd voor hebt. Stel je hebt maar tijd voor één lade of één kastje per dag, het is toch iets!
Verzamel alle spullen uit de gekozen ruimte of plek. Maak verschillende dozen of stapels. Eén stapel met spullen die je nog nodig hebt, één met spullen die weg mogen en bijvoorbeeld één met spullen die je nog kan verkopen. De spullen die je nog nodig hebt kun je vervolgens weer netjes opruimen, de overige spullen kun je naar hun ander bestemming brengen. Ga zo door tot je het hele huis gehad hebt, hierna kan je starten aan je schoonmaakrooster! Mocht je huis al netjes zijn kun je deze stap gewoon overslaan natuurlijk!
Prioriteiten stellen
Eerst is het belangrijk dat je bepaalt waar JOUW prioriteiten liggen. Wat vind je belangrijk? Vind je het belangrijk dat je WC elke dag gepoetst wordt? Of wil je juist dat je vloer elke dag gestofzuigd en gedweild is? Mijn huishouden bestaat uit 3 personen (binnenkort 4) en nog honden en katten, een flink huishouden dus! Dit betekent voor mij dan ook dat mijn prioriteit ligt bij dagelijks stofzuigen en kattenbakken scheppen. Huisdieren verliezen veel haren dus elke dag stofzuigen is in mijn huishouden wat mij betreft echt een must! Het scheppen van de kattenbakken is ook voor mij vanzelfsprekend. Verder vind ik het belangrijk om elke dag even een doekje over de WC te halen. Bedenk voor jezelf dus goed waar je prioriteiten liggen, welke passen bij jouw situatie en planning.
Het schoonmaakrooster opstellen
Benodigdheden:
- Een groot vel papier
- Iets om mee te schrijven
Stappen en tips:
- Maak op het vel papier verschillende vakken met hierin de verschillende ruimtes in je huis. Denk hierbij aan: Woonkamer, Keuken, Eetkamer, WC enzovoorts.
- Noteer in elk vak bij de desbetreffende ruimte, wat de terugkerende werkzaamheden zijn. Wat moet er in die ruimte allemaal gebeuren? Denk goed na en noteer alles wat je maar kan bedenken! Denk bijvoorbeeld aan stofzuigen, dweilen, stoffen, lamellen schoonmaken, ramen lappen enzovoorts.
- Maak onderscheid tussen dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse werkzaamheden. Dagelijkse werkzaamheden zijn de kleinere dingetjes die zorgen dat alles goed verloopt. Wanneer de dagelijkse werkzaamheden goed uitgevoerd worden, zullen ze je werk verlichting geven bij de wekelijkse taken.
- Er zullen mogelijk enkele taken overblijven welke maar eens in de paar maanden of zelf minder gedaan hoeven te worden. Noteer deze ook apart. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het aan de kant halen van meubels om daar onder te stofzuigen of het uitmesten van je schuur.
Wanneer je bovenstaande stappen uitgewerkt hebt, heb je jouw persoonlijke schoonmaakrooster compleet. Werk het leuk uit op een vel papier, of verwerk het digitaal in een app of agenda! Start met het rooster uit te proberen voor minimaal één week, hierna kan je eventueel nog wijzigingen aanbrengen wanneer je merkt dat iets toch niet helemaal werkt zoals je gedacht had. Ben jij iemand die het juist fijn vind om alles op één dag in de week te doen? Doe dat dan, en baseer je rooster hierop, kijk wat werkt voor jou!
Mijn schoonmaakrooster
Onderstaand vind je het schoonmaakrooster wat wij gebruiken in ons huishouden. LET OP: Dit rooster is samengesteld op basis van ons huishouden, onze planning en onze schoonmaak behoefte. Iedereen is anders, wat voor ons werkt, hoeft niet te werken voor jou.

Bovenstaand schema heb ik voor ons eigen gebruik uitgewerkt in een week schema.

Wanneer je nu naar je rooster kijkt, kan het zijn dat je denkt, poeh! Maar geloof me, dit schema gaat je zoveel meer rust geven. Je hebt namelijk een schema gemaakt wat past bij JOUW huis en JOUW leven. Doordat je de taken steeds opnieuw uitvoert gaat het in je systeem zitten en kost het je steeds minder tijd. Op den duur is het gewoon routine! Je moet misschien elke dag iets doen, maar wanneer je dit gedaan hebt, ben je ook klaar! Je huis zal schoner zijn, probeer het! Laat je me weten hoe het is gegaan?