Ben je zwanger? Of wil je graag zwanger worden? Dan is het verstandig om jezelf goed voor te bereiden op de komst van jullie kindje. Ook is het verstandig om jezelf tijdens je zwangerschap te verdiepen in je zorgverzekering, wat krijg je vergoed, en wat niet?

Zorgvergelijker

Om een goed overzicht te krijgen tussen de verschillende zorgverzekeringen en hun vergoedingen, is het aan te raden om gebruik te maken van een zorgvergelijker. Een goed voorbeeld hiervan is PriceWise; de volledige & onafhankelijke vergelijker. Op deze site kan je voorkeuren opgeven voor je zorgverzekeringen, ook voor tijdens je zwangerschap!

Vergoedingen basispakket 2021

Bij een zwangerschap en de bijbehorende bevalling en nazorg komt veel kijken. Veel van de zorg wordt vergoedt uit je basisverzekering. Echter zijn er ook kosten die vallen onder je eigen risico of eigen bijdrage. Hieronder een overzicht van wat er vergoed wordt uit de zorgverzekering tijdens en na je zwangerschap.

Verloskundige hulp
Verloskundige hulp wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hieronder vallen de begeleiding en kosten voor een verloskundige of gynaecoloog.
De bevalling

Voor je bevalling zijn er verschillende opties. Je kan bijvoorbeeld thuis bevallen, of in het ziekenhuis. Tegenwoordig zijn er ook geboortehuizen waar je de bevalling kan laten plaats vinden. De thuis bevalling onder begeleiding van de verloskundige wordt altijd volledig vergoed. Een poliklinische bevalling (in het ziekenhuis) wordt volledig vergoed wanneer je hiervoor een medische indicatie hebt.

Heb je deze medische indicatie niet? Maar wil je toch graag in het ziekenhuis bevallen? De kosten voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie is: €347,81

Vanaf 2021 wordt hiervan een gedeelte vergoedt (max. €215,-) de overige kosten zijn voor eigen bijdrage. Controleer je polis op wat jouw verzekeraar vergoed. Het is mogelijk om voor de volledige eigen bijdrage een aanvullende verzekering af te sluiten. De kosten kunnen ook per ziekenhuis verschillen, hierdoor ook de eigen bijdrage.

pregnant-2640994_1920
Kraamzorg

De kraamzorg na je bevalling wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betreft minimaal 24 tot maximaal 80 uur in de 10 dagen na je bevalling. Het aantal kraamuren waar je recht op hebt verschilt per gezinssituatie. Je hoeft hiervoor geen eigen risico te betalen. Echter geld er wel een eigen bijdrage van €4,40 per uur. Het is mogelijk om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Je hebt ook de optie om op eigen kosten extra kraamzorg af te nemen.

De echo’s

Alle echo’s die worden voorgeschreven door de verloskundige, huisarts of gynaecoloog worden volledig vergoedt. Standaard heb je recht op de volgende echo’s:
– Termijnecho (rond de 10 en 12 weken)
– 20 weken echo

Veel praktijken bieden echter ook een groei-echo aan rond de 30 weken en/of een liggingsecho met de 36 weken zwangerschap.

Het kraampakket

Sommige verzekeraars bieden het kraampakket gratis aan. Bij andere kun je het zelf aanschaffen voor een bepaald bedrag. Vaak is het mogelijk om door middel van een aanvullende verzekering het kraampakket gratis te krijgen.

Een kraampakket heb je altijd nodig, ook wanneer je in het ziekenhuis bevalt!

De combinatietest

Deze wordt enkel vergoed vanuit de basisverzekering wanneer je hier een medische indicatie voor hebt. De eigen bijdrage voor de test bedraagt €170,13. Het is wederom mogelijk om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten, welke deze kosten dekt.

Fysiotherapie (bekken)

Helaas kan het voorkomen dat je tijdens je zwangerschap behoefte hebt aan fysiotherapie, bijvoorbeeld wegens pijn in de bekken. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, je dient hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten.

Lactatiedeskundige

De kosten voor een lactatiedeskundige worden niet vergoedt vanuit de basisverzekering. Wederom is het mogelijk om jezelf hier (deels) aanvullend voor te verzekeren. Sommige verzekeraars bieden zelfs een vergoeding voor het huren of kopen van een borstkolf.

Cursussen

Door jezelf aanvullend te verzekeren kan je gebruik maken van cursussen tijdens je zwangerschap. De dekking hiervoor verschilt echter, deze kan volledig of deels zijn. Denk hierbij aan zwangerschapsgym of yoga.

Eigen risico

Over het algemeen hoef je geen eigen risico te betalen bij voorgeschreven (verloskundige) hulp. In 2021 is er voor de volgende dingen echter wel een eigen risico:
– Geneesmiddelen
– Vervoer met de ambulance
– Medische zorg na bevalling
– Gynaecoloog (excl. verloskundige verrichtingen)
– Bloedonderzoek
– NIPT-test, vlokkentest en vruchtwaterpunctie.

Het is dan ook aan te raden om je eigen risico niet te hoog te zetten. Dit kan je veel kosten besparen. Echter weet jij zelf het best hoe het zit met jouw financiën, kijk hier dan ook goed naar! 

Nu is de ideale tijd om je te verdiepen in de verschillende zorgverzekeringen. Een goede zorgverzekering tijdens je zwangerschap kan je veel geld besparen. De tijd voor overstappen komt er weer aan! 

(Visited 57 times, 1 visits today)