Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik houd niet zo van thuis zitten. Wij gaan er dan ook graag op uit. Echter is het natuurlijk een leuke bijkomstigheid als je erop uit kan gaan, zonder hier te veel geld aan uit te moeten geven. Wanneer ik ergens heen wil gaan met Mika, ga ik dan ook altijd opzoek naar “low budget” of “gratis” uitstapjes. Nu kennen we allemaal de uitstapjes als wandelen, fietsen, zwemmen, (binnen) speeltuinen en picknicken. Maar dit is niet waar je elke keer weer naar op zoek bent, je wilt iets nieuws doen! Tenminste ik wel!

Met “low budget” bedoel ik dat de kosten voor het uitje in totaal niet boven de €10,00 per persoon hoeven uit te komen, inclusief parkeerkosten. Wanneer je met twee personen zou gaan, zou je dus met maximaal €20,00 rond moeten kunnen komen. Hierbij zijn benzinekosten niet meegenomen. Echt low budget dus!

In deze post vindt je verschillende gratis of low budget uitjes voor het hele gezin in Brabant. Bij de uitjes staat een entree prijs en eventuele parkeerkosten aangegeven. Niet alle aangegeven low budget uitjes zijn het gehele jaar te bezoeken, dus ook de openingsdata zijn hierbij aangeven. Omdat we op het moment in een corona samenleving leven, heb ik er ook bijgezet of het verplicht is om je bezoek van te voren te reserveren.

Pluktuin op het Erf – Heeswijk Dinther

Hier zijn wij een poosje terug geweest, samen met mijn schoonmoeder. We hebben hier een heerlijke middag gehad, en gingen naar huis met een flinke bos zelf geplukte bloemen! Mika heeft zich hier ook ontzettend goed vermaakt, met wat toezicht kon hij namelijk zelf de bloemen afknippen.

Bij op het Erf kan je in de pluktuin zelf bloemen en fruit plukken. Er is ook een terras aanwezig waar je lekker kan zitten met een bakje koffie. Verder hebben ze een boerderijwinkel waar streekproducten en onder andere vlees wordt verkocht.

Entree: Afhankelijk van wat je plukt. Voor ongeveer €10, – heb je al een mooi groot boeket bloemen.
Parkeerkosten: Gratis
Open: Eerste weekend in Juni tot en met het laatste weekend van September. Woensdag, Donderdag en Vrijdag* van 13:00 tot 17:00 uur. En op Zaterdag en Zondag van 10:00 tot 16:00 uur
Reservering: Niet noodzakelijk
Website: http://www.opheterf.net/

Bloemenboerderij De Langendam – Waspik

Nog een van onze favoriete bloemen pluktuinen. Ik denk persoonlijk dat ik deze de leukste vond. Hier kregen we een bolderkar mee, waarin we de emmers konden zetten voor de bloemen, ideaal! Deze pluktuin heeft nog veel meer dan enkel een pluktuin, het is ook nog een B&B en je kunt er ook een heerlijke picknickmand huren. Buiten dit zit er ook een winkel bij met allerlei leuke bloemendecoratie en kan je er ook verschillende workshops boeken.

Entree: Een volle emmer veldbloemen kost  € 12,50 (Als je gaat proppen komt er wat bij). Je kunt al een bos bloemen plukken vanaf € 5,00. Er staan voorbeeld boeketten om de prijs aan te geven.
Parkeerkosten: Gratis
Open: Woensdag t/m zaterdag, voornamelijk in de middag. De pluktuin is niet het gehele jaar geopend, informeer voor je bezoek even goed de website.
Reservering: Niet noodzakelijk
Website: http://www.delangendam.com/

Sprankenhof – Udenhout

Het komt zeer regelmatig voor dat wij de auto in stappen op weg naar Sprankenhof, wat komen we hier toch graag! Sprankenhof is een grote biologische tuin, waar je zelf je fruit en groente kan oogsten. Ook kun je er eitjes rapen als je geluk hebt! Bij binnenkomst krijg je een mandje met bakjes en een mesje, om je oogst te plukken. Ook krijg je een plattegrond van de tuin en wordt er uitgelegd wat er op dat moment klaar is om geoogst te worden. Ben je klaar met plukken? Dan laat je het wegen en krijg je te horen wat de prijs is. Onze ervaring is dat dit zeer schappelijke prijzen zijn!

Er is ook een boerderijwinkel aanwezig waar je verschillende producten kunt kopen. Verder is er een terras om lekker te genieten van wat lekkers. Ook kun je arrangementen reserveren voor het koken met producten uit de tuin in hun keuken.

Entree: Afhankelijk van wat je plukt.
Parkeerkosten: Gratis
Open: Op dit moment zijn ze van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 u open. De openingstijden kunnen per jaargetijde verschillen, kijk dus altijd eerst even op de website.
Reservering: Niet noodzakelijk
Website: https://www.sprankenhof.com/

Eindhoven airport

Even iets totaal anders, vliegtuigen kijken. Dit is zo ontzettend indrukwekkend. Bij vliegvelden zijn er altijd zogeheten ‘spottersplaatsen’, hieronder de verschillende spottersplaatsen van Eindhoven Airport welke geschikt zijn voor het hele gezin! Dit betekent dat enkele plaatsen weg gelaten zijn, omdat deze geen goed of gemakkelijk zicht geven voor kinderen. Een goed zicht is namelijk erg belangrijk voor kinderen, je wilt ze niet steeds moeten optillen bijvoorbeeld.

Spottersweg || De meest populaire en bekendste spotterplaats van Eindhoven airport. Je hebt hier vrij zicht op de gehele luchthaven. Je het direct zicht op de centrale landingsbaan en vliegtuigen vliegen over het parkeerterrein heen.

ASL || Wil je graag proberen om een BN’er of andere bekend persoon te spotten? Ga dan hierheen. De plaats is te vinden naast de hangaar van ASL (private jet charter). Beste tijd om hier te gaan kijken is in de avond, maar soms is er ook helemaal niks te zien.

Terminal || Vanaf het terras op de eerste etage kijk je door grote ramen uit over het platvorm waar alle vliegtuigen staan opgesteld. Je kan deze plek bereiken via de aankomst-/vertrekhal. Wanneer je ook nog een hapje of drankje wil doen, is deze plek zeer geschikt.

Parkeerterrein P4 || Hier heb je zicht op de vliegtuigen op het platvorm en eventueel landende vliegtuigen.

Runway 03 || Deze plek is aan de andere kant van het vliegveld, bij de crashgate van baan 03. Een crashgate wordt gebruikt door hulpdiensten bij noodsituaties. Het is daarom ook belangrijk dat je niet in de weg gaat staan en je auto in het gras parkeert om zo de doorgang vrij te houden.

Entree: Gratis   
Parkeerkosten: Afhankelijk van gekozen plaats. Enkele zijn gratis, andere hebben parkeerkosten.
Open: Altijd
Reservering: Niet van toepassing

Wandelen – de Vossenstreken app

Wandelen met kinderen, saai? Echt niet. Een tijdje terug ontdekte ik de app Vossenstreken. Een wandelapp voor het hele gezin met verassende routes in Brabant en Kempens Landschap die je het hele jaar door kunt lopen. De app geeft aan hoe je moet lopen, en gedurende de wandeling krijg je regelmatig leuke opdrachten voor de kinderen. De opdrachten zijn erg verschillend, er zitten echte lachers bij! Let op, je kinderen kunnen wel vies worden! Dankzij de app kan je de wandelen super spannend maken! Waardoor je kinderen lekker geboeid blijven en plezier ervaren in het wandelen.

Je kan de app gratis downloaden in je appstore. Een voorproefje kun je bekijken op: http://www.vossenstrekenapp.com.

Entree: Gratis
Parkeerkosten: Vaak gratis, afhankelijk van locatie.
Open: Dagelijks
Reservering: Niet van toepassing

Blotevoetenpad – Heeswijk-Dinther

Dit uitje staat hoog op ons verlanglijstje, we wachten enkel nog even lekker weer af! We willen dit graag een keer doen, maar het is niet bij de deur, dus het moet even goed gepland worden. Ook was het pad in augustus helaas gesloten, dus hopelijk deze maand.

Er is een korte route (1,5 km) en een lange route (totaal 3,5 km). Bij de korte route kom je verschillende ondergrond en hindernissen tegen, waar je op blote voeten overheen moet. Je schoenen en sokken moet je namelijk aan het begin achterlaten! Je wordt ontvangen met koffie en appelgebak, kinderen krijgen cake en ranja. Dit zit bij de prijs inbegrepen, je kan dit ook overslaan, echter blijft de prijs dan hetzelfde! Dat zou toch jammer zijn van het appelgebak vindt je niet?

Voor je vertrek krijg je uitleg en een rugzak met spullen, waarna je op pad gaat. Het schijnt een erg bijzondere ervaring te zijn! Na afloop kan je de voeten koelen in koud water, neem dus ook je eigen handdoek mee!

Het blotevoetenpad is onderdeel van stichting Dier & tuin weide, check even de website voor de veel gestelde vragen voor je vertrekt. Je kan er bijvoorbeeld alleen contant betalen!

Entree: Volwassenen € 7,- incl. koffie en gebak, Kinderen <16 € 6,- incl ranja en cake.
Parkeerkosten: Voor zover ik kan vinden is dit gratis.
Open: Geopend vanaf 12.30u tot 18.00u op WOENSDAG, ZATERDAG en ZONDAG.
Reservering: Reservering verplicht via de website.
Website: https://dierentuinweide.nl/blotevoetenpad/

Natuurcentrum De Maashorst – Nistelrode

Bij natuurcentrum de Maashorst zijn echt super veel dingen te doen voor kinderen! Je kan hier verschillende ‘tasjes’ huren voor een klein bedrag, waarmee de kids zich op verschillende manieren erg goed kunnen vermaken. Ze hebben verschillende opties voor verschillende leeftijden.

  • Natuurspelletjestas (alle leeftijden): Met één tas kunnen max. 6 kinderen spelen. In de tas zitten 20 verschillende omschrijvingen van spelletjes en de bijbehorende materialen. Deze spelletjes kunnen overal in de natuur gedaan worden.
  • Kabouterpad 3 – 8 jaar: Je huurt een mapje met foto’s, verhaaltjes en opdrachtjes. De kinderen kunnen de groene paaltjes volgen, waar ze kabouters zullen vinden in het kabouterbos.
  • Boskaartenspel 4 – 8 jaar: Je huurt een doos met heel veel opdrachtkaarten. Deze zijn bij elke wandeling uit te voeren.
  • Kleurentocht 4 – 10 jaar: Tas met leuke opdrachten en spelletjes gericht op de kleuren in de natuur.
  • Seizoenswandeling 6 – 10 jaar: Je huurt een map met routebeschrijving en opdrachten die te maken hebben met het seizoen.
  • Paddenstoelentas 8 – 12 jaar: Beschikbaar van sep. tot half nov. Een tasje met spullen om spelenderwijs te leren over paddenstoelen.
  • Doe wandeling 8 -14 jaar: Tassen met verschillende opdrachten en materialen, te gebruiken bij een wandeling.
  • Spelletjestas (alle leeftijden): Route van 4 km, aangegeven met blauwe paaltjes. De tas bevat ongeveer 10 spelletjes en benodigdheden voor onderweg.

Entree: Afhankelijk van het pakket. Gemiddeld € 5,00.
Parkeerkosten: Gratis
Open: Zaterdag en Maandag: 13:00 – 17:00 Andere dagen: 10:00 – 17:00
Reservering: Niet noodzakelijk. Advies is wel om tasjes eventueel te reserveren.
Website: https://www.natuurcentrumdemaashorst.nl/kinderactiviteiten

Kinderspeelboerderij & restaurant de Gerrithoeve – Oisterwijk

Dit uitje staat mogelijk voor aankomend weekend nog op de planning. Deze kinderspeelboerderij is eigenlijk altijd een goede keus. Het is namelijk zowel buiten als binnen een waar speelparadijs. De entree is super laag, en dat voor de hele dag! Op het terras kan je als ouder heerlijk vertoeven en eventueel genieten van een hapje of een drankje. Je kinderen kunnen vies worden, maar eventueel hebben ze hiervoor overalletjes beschikbaar! Hoe tof is dat!

Entree: Kinderen € 1 ,- ouders en begeleiders GRATIS
Parkeerkosten: Gratis
Open: Elke woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 19.00. Vakantieperioden (zuiden) elke dag open van 10.00 tot 21.00.
Reservering: Niet noodzakelijk
Website: https://www.gerrithoeve.nl/kinderspeelboerderij/

Speeltuin ’t Kwekkeltje – Rosmalen

Ja klopt, toch een speeltuin. Dit is toch wel een van onze favoriete uitjes. Mika gaat graag naar een speeltuin, en deze is voor ons gemakkelijk te bereiken, en gratis. Deze speeltuin is geschikt voor kinderen van alle leeftijden, en super leuk! Er is zoveel variatie, dat er altijd wel iets is wat je kind leuk vind. De speeltuin heeft geen horeca dus zelf eten en drinken meenemen is een aanrader. Verder dien je zelf te zorgen voor toiletpapier. Tip: Neem droge kleding mee, er zijn namelijk speeltoestellen met water.

Entree: Gratis. Een vrijwillige bijdrage in de paddenstoel bij de ingang wordt gewaardeerd.
Parkeerkosten: Gratis
Open: Van 1 april tot 1 november. De speeltuin is elke dag toegankelijk van 10.00 tot 19.00.
Reservering: Niet noodzakelijk
Website: http://kwekkeltje.nl/

Schat zoeken – Geocaching app

Een tijdje terug kwam in de app geocaching tegen. Deze is gratis te downloaden in je app store. Je dient je in te schrijven, ook gratis. Na je inschrijving krijg je toegang tot een groot netwerk aan verborgen ‘schatten’, zogenaamde geocaches. Het is eigenlijk een spel waar je GPS (mobiel) bij nodig hebt. Personen, waar ook ter wereld, verstoppen ‘caches’ op verschillende plekken. Deze plekken worden dan door middel van coördinaten bekent gemaakt. De opdracht is dan vervolgens om deze op basis van de coördinaten te zoeken. Wanneer je de cache gevonden hebt, wordt je meestal gevraagd om iets uit de cache te nemen, en er iets anders voor terug te leggen.

Entree: Gratis.
Parkeerkosten: Meestal gratis, afhankelijk van locatie
Open: Altijd
Reservering: Niet van toepassing

Deze low budget uitjes zijn bij ons favoriet, of staan erg hoog op ons lijstje. Heb je een van bovenstaande low budget uitjes uitgeprobeerd? Laat het weten in de reacties, ik ben erg benieuwd naar jullie low budget ervaringen!

Dit artikel is op geen enkele manier gesponsord.

Geïnteresseerd in low budget? Lees dan ook mijn blog Autovakantie met budget #1 Winterberg Duitsland en ga low budget op autovakantie!

(Visited 45 times, 1 visits today)