Een leuk een leerzaam uitje, met je kind naar een museum. Niet alle musea zijn interessant voor kinderen. Wij zijn echter afgelopen weekend naar het Oorlogsmuseum in Overloon geweest. Onze zoon (3) zit momenteel in een fase waarin hij het leger, tanks en soldaten echt MEGA interessant vind, voor hem dus echt een ideaal uitje! Hij kan hier zijn ogen uitkijken en leert er ook veel van over onze geschiedenis.

Met je kind (eren) naar een museum

Er zijn veel ouders die de stap mogelijk niet durven wagen. Met je kind naar een museum? Kan dat? Natuurlijk kan dat! En ja dat kan ook met peuters en kleuters. Er zijn meerdere musea in Nederland welke erg kindvriendelijk zijn. Wanneer je met je kind naar een museum wilt, kijk dan goed op de website of er voldoende mogelijkheden zijn voor kinderen. Ook is het erg afhankelijk van je eigen gezinssituatie en de persoonlijkheid van je kinderen natuurlijk. Het ene kind is het andere niet, de een vind een museum leuk, de ander verschrikkelijk! Wij gingen afgelopen weekend met onze zoon naar het Oorlogsmuseum in Overloon, hij is namelijk helemaal fan van het leger! Eerder gingen we ook al eens naar het Oertijdmuseum in Boxtel, het Nijntje museum, het Spoorwegmuseum en het Nationaal Militair Museum in Soest! Allemaal echter aanraders!

Met je kind naar het Oorlogsmuseum in Overloon

Bij het oorlogsmuseum kan je gratis parkeren. Je parkeert wel een stukje bij het museum vandaan, je moet namelijk nog ongeveer 500 meter lopen naar het museum. Deze route is echter niet vervelend omdat je langs het pad van allerlei bezigheden tegenkomt, onder andere een speeltuin.

Bij binnenkomst heb je de keus om het museum te betreden, of iets te eten of drinken in het museumcafé. Ben je op de fiets? Het is ook mogelijk om met de fiets over een 90 meter lange fietsbrug door het museum te fietsen, helemaal GRATIS! Hoe tof is dat? De brug is gemaakt op 3 meter hoogte, en maakt uit van een ‘fietsroute’.

Eenmaal in het museum aangekomen, kan je een keuze maken uit verschillende tentoonstellingen. Je kan hier zelf kiezen waar je begint en wat je volgende tentoonstelling zal zijn. In het museum is super veel te zien, veel staat tentoongesteld, maar er is ook interactie door middel van films.

Tentoonstellingen

Nederland in de Tweede Wereldoorlog

In deze vaste tentoonstelling vertellen 8 verschillende mensen hun verhaal. Je leert hier alles over de bezetting, de (joodse) bevolking, het verzet en de Duitse bezetters. De tentoonstelling is kort, maar krachtig. Er is voldoende afwisseling tussen vitrines en interactieve mogelijkheden.

 

Kantelpunt Europa

Een vrij nieuwe tentoonstelling gevestigd in de kelder/beneden verdieping. De tentoonstelling is niet groot en bereikbaar met trap of lift. Het betreft hier een tentoonstelling over de opkomst en ondergang van het derde rijk. Achter glas staan verschillende soldaten in verschillende uniformen met (wapen) uitrusting.

Collectie militair materieel

Een grote hal van minimaal twee voetbalvelden groot, helemaal vol met militair materieel. Voer- vaar- en vliegtuigen in overvloed! Ik denk zelf dat dit het meest interessantste deel is van het museum. Wanneer je met je kind naar het museum gaat, zal je merken dat ze het erg indrukwekkend vinden al die grote voertuigen! Alle minimaal 150 voertuigen en kanonnen zijn gebruikt tijdens de tweede-wereldoorlog.

Onderstaande voorbeelden zijn onder andere in dit museum te bewonderen:

  • Geallieerde Sherman tanks (bergingstank, mijnenveger)
  • Duits Flak en Pak-geschut (88mm luchtafweerkanon)
  • Duitse Panther-tank
  • Britse Churchill, Cromwell en Challenger tanks
  • Amerikaanse halftracks en high-speed tractors
  • Diverse geallieerde carriers (Universal, Windsor carrier)
  • Amfibievoertuigen (DUKW, BARC)
  • RAF-vliegtuigen, (Spitfire, Mitchel bommenwerper)

    Bron: www.oorlogsmuseum.nl

1000 bommen en granaten

Vanuit de grote hal kun je ook deze tentoonstelling bekijken. Eén van Europa’s meest exclusieve militaire verzamelingen van munitie. De collectie is erg mooi opgesteld en dus erg mooi om naar te kijken. Al die munitie bij elkaar is erg indrukwekkend!

De aanloop naar D-Day

Door corona is de looproute door het museum aangepast. Deze tentoonstelling bevind zich daarom nu aan het eind van de looproute. Normaal gesproken is deze tentoonstelling aan het begin en de ingang van de militaire grote hal. De tentoonstelling bestaat uit een 20 meter lange glazen pui met hierop tekeningen over de voorbereidingen rondom D-day. De tekeningen zijn erg mooi en het geeft een soort glas-in-lood gevoel. Het leuke vind ik zelf, is wel dat je vrijwel meteen dezelfde stijl herkent als de stripverhalen van Kuifje! De tekeningen zijn echter niet door dezelfde tekenaar gemaakt.

De Nederlandse helm

Een tentoonstelling van minstens 60 verschillende stalen helmen vanuit het Nederlandse leger. De tentoonstelling laat zien hoe de stalen helm in de tijd veranderd is.

Bedrijfsgegevens Oorlogsmuseum Overloon

NORMALE OPENINGSTIJDEN MUSEUM
Maandag t/m zondag    10:00 – 17:00 uur
Zaterdag en zondag      10:00 – 17:00 uur

OPENINGSTIJDEN MUSEUMCAFÉ & TERRAS (VRIJ TOEGANKELIJK – GESITUEERD VOOR DE ENTREE
Maandag t/m woensdag            10:00 – 17:00 uur
Donderdag t/m zondag  10:00 – 17:00 uur

REGULIERE PRIJZEN *) 
Volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar € 16,00
Kinderen (4 t/m 12 jaar) € 11,00
Nederlandse Veteranenpas       € 11,00
Familiekaart voor 2 volwassenen en 2 kinderen (kinderen 4 t/m 12 jaar ). Per extra kind € 6,75. *) –> tijdelijk wordt deze kaart niet verkocht       € 45,50
Museumkaart   gratis
Veteranen Tweede Wereldoorlog          gratis

*) Bij Militracks en het Santa Fe Event is de Museumkaart geldig met bijbetaling van € 3,00. Kortingsacties op de entreeprijzen en ook familiekaarten zijn tijdens deze evenementen niet geldig.

OVERIGE GEGEVENS
Oorlogsmuseum Overloon
Museumpark 1
5825 AM Overloon
Telefoon: +31 (0)478 – 641250
E-mail: info@oorlogsmuseum.nl

(Visited 211 times, 1 visits today)