Een welgemanierd kind, zal in de wereld van nu opvallen, op een goede manier! Door kinderen basismanieren aan te leren, zoals “dankjewel” en “alstublieft” zeggen, zullen ze meer opgemerkt worden. Ontdek hier welke basismanieren alle kinderen zouden moeten hebben. 

Het aanleren van basismanieren bij kinderen is niet altijd even makkelijk. Helemaal niet wanneer de omgeving hier niet altijd aan mee werkt. Belangrijk is om hier vroeg mee te beginnen. Wanneer slechte gewoonte eenmaal zijn aangeleerd, is dit nog moeilijker om weer af te leren.

Complimenten

Geef je kind complimenten wanneer je goede manieren herkent. Wanneer je kind bijvoorbeeld dankjewel zegt, zeg je dat je het heel goed vind dat hij/zij dit gedaan heeft.

Geef het goede voorbeeld

Ook is het erg belangrijk dat jij als ouder het goede voorbeeld geeft. Kinderen nemen veel van het gedrag van hun ouders over, wanneer jij dus gewenst gedrag laat zien, is de kans groter dat je kind dit overneemt. Let dus echt op, kinderen pikken alles op, ook wanneer je boos bent. Gedraag jij jezelf respectvol, beleefd en vriendelijk? Dan zal je kind dit zeker oppikken! Ben je onbeschoft? Ook dan zal je kind dit oppakken en overnemen.

Waarom?

Leg kort en krachting aan je kind uit, waarom bepaald gedrag wel of niet gewenst is. Let hierbij wel op dat je niet te lang dradig gaat zijn, hier kan je hem/haar namelijk juist mee aanmoedigen om het tegenovergestelde te doen.

Leeftijd

Stem je verwachtingen af op de leeftijd van je kind. Je kan niet van een peuter verwachten dat hij/zij netjes met mes en vork eet. Je kan wel starten met bijvoorbeeld “alstublieft” en “dankjewel”. Of het eten met de mond dicht bijvoorbeeld.

Kind helpt ander kind. Basismanieren voor kinderen

Hieronder een lijst met basismanieren voor kinderen. Deze manieren zullen bijdragen aan een welgemanierd kind. De lijst is niet volledig en naar wens aan te vullen natuurlijk.

  • Alstublieft (alsjeblieft) zeggen wanneer je ergens om vraagt.
  • Dank u wel (dankjewel) zeggen wanneer iemand je iets geeft of je ergens mee helpt.
  • Beleefd zijn wanneer mensen iets tegen je zeggen. Denk hierbij aan begroeten of  terug groeten en vragen hoe het met iemand gaat.
  • Ja alsjeblieft” of “Nee dankjewel” zeggen.
  • Zeg “sorry” of “mag ik even storen” wanneer je iemands aandacht wil, wacht hierna geduldig op een reactie.
  • Wanneer andere mensen aan het praten zijn, onderbreek ze dan niet. Tenzij het een noodgeval is.
  • Als je tegen iemand aanstoot, zeg dan “sorry” of “pardon“.
  • Kijk of je de deur voor iemand anders open kan houden wanneer je door een deur gaat.
  • Ga niet mee in ‘slecht taalgebruik‘ en pesterijen.

Basismanieren bij kinderen zijn erg belangrijk in onze samenleving. Het helpt je kind nu, en later bij het volwassen zijn. Je kind zal meer opvallen en de manieren helpen later bij het maken en houden van vriendschappen, het gezinsleven en carrières.

Ik realiseer me maar al te goed, dat in de huidige samenleving het erg lastig kan zijn om je kind te overtuigen van deze basismanieren. Het is echter zeker mogelijk en ook zeker nodig. Blijf vol houden en herhalen, geef voldoende complimenten bij gewenst gedrag en geef zelf een goed voorbeeld. Samen op naar een welgemanierd kind! 

(Visited 1.675 times, 1 visits today)