Het genderneutraal opvoeden van je kind(eren) neemt steeds meer toe in populariteit. Voornamelijk is Zweden is het een bekent fenomeen. Hier in Nederland is het steeds meer in opkomst. Echter zijn er nog erg veel onduidelijkheden en misverstanden over deze manier van opvoeden. Wat is genderneutraal opvoeden en hoe ziet dit er dan uit in de praktijk? In dit artikel zal ik deze vragen voor je beantwoorden.

Gender en sekse

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er een groot verschil is tussen ‘gender’ en ‘sekse’. Gender is hoe je jezelf voelt en uit. Gender heeft dus alles te maken met identiteit en hoe je deze uit, als man/vrouw of geen van beide. Denk hierbij aan kleding en gedragingen. De sekse wordt bepaalt door lichamelijke biologische kenmerken die een mens of dieren mannelijk of vrouwelijk maken. Kortom, wat zie je wanneer je je broek laat zakken? Zo wordt je dus eigenlijk een gender toegewezen op basis van je lichamelijke kenmerken.

Transgender

Dan is er nog zoiets als een ’transgender’. Een transgender is iemand die zich niet of bijna niet kan vinden in de sekse, en dus de lichamelijke kenmerken die ze bij hun geboorte hebben meegekregen. Dit wordt ook wel genderdysforie genoemd. Door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) wordt dit gezien als een medische aandoening.

Genderneutraliteit

Bovenstaand is nu duidelijk. Maar wat is dan nu eigenlijk ‘genderneutraliteit’? Genderneutraliteit betekent dat er geen onderscheid wordt gemaakt in mannelijke en/of vrouwelijke gedragingen, identiteiten of vaardigheden. Een ander woord voor genderneutraal is ‘genderinclusief’. Een vaak gemaakte vergissing is dat menen denken dat alles neutraal moet zijn, en dus vooral niet jongens- of meisjesachtig. Er is echter niets verboden, het is juist zo dat alles mag!

Genderneutraal opvoeden

Tijd om ’to the point’ te komen, genderneutraal opvoeden. “Roze is voor meisjes en blauw is voor jongens”. Dit is wat mensen standaard denken. Of auto’s zijn voor jongens en meisjes spelen met poppen. In een speelgoed winkel zijn hier de verpakkingen bijvoorbeeld ook op gemaakt, het speelgoed voor meisjes zit vaak roze of felgekleurde verpakkingen. Terwijl het speelgoed voor jongens vaak verpakt zit in donkere of blauwe kleuren. Dit schept een heel zwart-wit beeld van hoe het zou moeten zijn, wat je kind de vrijheid zou kunnen ontnemen om zich te ontwikkelen tot wie hij of zij graag wilt zijn. Bij een genderneutrale opvoeding proberen ouders dit fenomeen te doorbreken, en maakt het niet uit waar je kind mee wil spelen. Ze geven hun kinderen een breed aanbod aan speelgoed, variërend van poppen en prinsessen jurken tot dinosaurussen en tractors.

Geen hokjes

Ouders die kiezen voor een genderneutrale opvoeding, proberen hun kind(eren) zo min mogelijk in de stereotype ‘hokjes’ voor jongen of meisje te duwen. Alles mag! Wil je zoon een glitterjurk? Of je dochter een op afstand bestuurbare auto? Er zal nooit gezegd worden dat dit niet mag omdat het voor een jongen of meisje zou zijn. De ouders zullen juist alle verschillende vormen bij hun kind(eren) motiveren en ze zo veel mogelijk kennis laten maken met alles om hun heen. Als ouder hang je geen label aan het speelgoed, de activiteiten of kleuren. Je kind is hier volledig vrij in.

Vaak hoor je dat ouders er wel voor kiezen om hun kind(eren) met ‘hij’of ‘zij’ aan te blijven spreken, dit omdat er nog geen goed alternatief is. Als ouder moet je opletten met wat je zegt. Zo ben je vaak geneigd om meisjes meer te complimenteren over hun uiterlijk, maar doe dit net zo vaak bij een jongen.

Wanneer het kind nog geen eigen keuzes kan maken, kiezen de ouders voor gender neutrale kleding. Dit betekent dat je kleding koopt in verschillende kleuren die niet meteen aan een gender gekoppeld worden. Wanneer je kind(eren) dan groot genoeg zijn om zelf te kiezen, kunnen zij zelf hun kleding uitkiezen. Het uitkiezen van deze kleding mag dan op zowel de jongens- als de meisjesafdeling.

Wanneer je ervoor kiest om je kind(eren) genderneutraal op te voeden, ga je vele obstakels tegen komen in onze huidige maatschappij. Een voorbeeld is het aanschaffen van kinderboekjes, hier komen namelijk erg veel stereotype voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sprookjes, de prins en de prinses. Tijden veranderen gelukkig en als je goed zoekt zal je veel genderneutrale kinderboekjes kunnen vinden!

Biologische aanleg

Als mens heb je te maken met een bepaalde biologisch aanleg. De aanleg van de hersenen voor een meisje of jongen zijn verschillend van elkaar. Door ‘hormonen’ zal een meisje meer zorgzaam zijn, een jongen daar in tegen is veel meer geïnteresseerd in ‘hoe werk het’. Echter kan het brein veranderen door oefening, het ontvangen van verschillende prikkels uit de omgeving. Het kan daarom handig zijn om bepaalde vaardigheden meer of minder te stimuleren omdat deze bij je kind(eren) minder ontwikkeld zijn door hun sekse. Zo ontstaat er op volwassen leeftijd zo min mogelijk verschil tussen mannelijk of vrouwelijk, ondanks de biologische aanleg.

Zou jij het overwegen om je kind(eren) genderneutraal op te voeden? Of heb je er zelf al ervaring mee, en wil je tips delen? Laat het met weten met een reactie!

Meer lezen over opvoeding? Dan zijn misschien deze artikelen wel iets voor jou! Opgroeien, platteland of stad | Dit zijn de verschillen of Religie in de opvoeding | Maakt het echt verschil?

(Visited 66 times, 1 visits today)