Huisdieren in het huishouden dragen een positief steentje bij in de opvoeding van je kind(eren). In deze blog zal ik je uitleggen waarom ik dit denk. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het houden van huisdieren in combinatie met kinderen, ook hier zal ik eerlijk in zijn.

Zelf ben ik een dierenliefhebber in hart en nieren, en waar je mee om gaat wordt je mee besmet zeggen ze altijd. Dit betekent dat mijn partner en zoon dit ook zijn of zijn geworden! Ik kan me geen huishouden voorstellen zonder dieren.

Huisdieren en kinderen: Knuffel maatjes!

Mika met zijn knuffel kat, echte maatjes!

Minder ziek

Allereerst ben ik ervan overtuigd dat het hebben van een huisdier vanaf jonge leeftijd (baby) voor minder gezondheidsproblemen zorgt. Een baby moet zijn immuunsysteem nog opbouwen. Door het contact met een huisdier maken ze sneller antistoffen aan. Wat ervoor zorgt dat je kind minder vaak ziek wordt en het immuunsysteem eerder volgroeid is.

Meer bewegen en buiten zijn

Dit geldt natuurlijk niet voor alle soorten huisdieren, maar wel voor bijvoorbeeld een hond. Een hond moet uitgelaten worden, wat ervoor zorgt dat je beweegt en naar buiten gaat. Ook is een hond bijvoorbeeld een goede en leuke speel partner op een veldje!

Huisdieren en kinderen: Wandelen met de hond

Mika lekker aan de wandel met de hondjes!

Verantwoordelijkheid en zelfvertrouwen

Door de verzorging van een huisdier leert een kind verantwoordelijkheid nemen. Je kan je kind mee laten helpen bij de verzorging. Je hoort echter vaak dat kinderen bijvoorbeeld een konijn krijgen, en ze deze geheel zelf moeten verzorgen. Wat er dan vaak gebeurt is dat het kind de interesse verliest en de ouders de verzorging moeten doen, uiteindelijk gaat het dier dan helaas weg. Ikzelf vind dat je als ouders altijd zelf de eindverantwoordelijkheid moet nemen. Je geeft je kind de verantwoordelijkheid die past bij zijn leeftijd, maar doe dit altijd onder begeleiding van jezelf. Zo wordt het dier geen last voor je kind en blijft het een positieve leerervaring.

Doordat een kind mee helpt in de verzorging, al zijn het maar kleine dingen. zal een kind zich verantwoordelijk voelen en hierdoor meer zelfvertrouwen opbouwen.

Veilig gevoel en kalmerend

Het hebben van een huisdier geeft naar mijn mening een veilig gevoel. Kinderen kunnen met hun huisdier een erg goede vriendschapsband opbouwen. Een dier oordeelt tenslotte niet. Ze kunnen tegen hun huisdier alles zeggen zonder dat hier door iemand een oordeel over geveld wordt. Hoe fijn is dat! Ik denk dat elk mens dat zo nu en dan goed kan gebruiken!

Huisdieren en kinderen: Een kus voor het konijn.

Het liefst geeft Mika elk dier dat hij ziet een kus!

Verder is het hebben van een huisdier ook kalmerend, mede omdat je alles tegen ze kan zeggen. Verder is het aaien en knuffelen met een dier ontspannend omdat dit je hartslag verlaagd. Omdat ik zelf ook werk met dieren zie ik dit ook vaak gebeuren. Studenten die zich rot voelen, of om wat voor reden dan ook steun zoeken, doen dit vaak door naar de dieren op school te gaan.

Nadelen van het hebben van een huisdier

Eerlijk is eerlijk, er zitten ook zeker nadelen aan het hebben van een huisdier, ook voor kinderen. Zo is er het emotionele aspect, wanneer je huisdier plots ziek wordt bijvoorbeeld. Het is voor een kind goed om te leren om te gaan met leven en dood, maar dit is natuurlijk nooit leuk.

Verder dien je rekening te houden met eventuele ziekte die overdraagbaar zijn van mens op dier. Het gebeurt niet vaak, maar het gebeurt.

Een huisdier heeft altijd verzorging nodig, ze zijn afhankelijk van jullie. Je kan dit dus geen moment overslaan. Dit vraagt veel discipline van het hele gezin.

Wanneer je de verantwoordelijkheid voor de gehele verzorging van een huisdier bij je kind legt, kan dit tegenovergestelde gevolgen hebben. Zo kan de verzorging het kind tegen gaan staan. Een kind kan hierdoor juist minder zelfvertrouwen krijgen, in plaats van meer.

Welk huisdier zou ik adviseren voor gezinnen?

Er zijn veel verschillende huisdieren te verkrijgen in een dierenwinkel of bij verschillende fokkers. Een cavia, konijn of hamster is in mijn ogen geen geschikt huisdier voor kinderen onder de 8 jaar. Deze dieren zijn kwetsbaar en kunnen niet goed tegen een stootje als hier mee gesleurd wordt. Ook zijn deze dieren vaak bang, het zijn tenslotte prooidieren. Een hamster is nacht/schemer actief en dus niet geschikt voor kinderen in het algemeen naar mijn mening. Ik bedoel, kinderen hebben behoefte aan een huisdier na schooltijd bijvoorbeeld, en niet midden in de nacht.

Als je graag een knaagdier wil hebben, zou ik een rat adviseren. Veel mensen vinden ze vies, maar het zijn erg leuke huisdieren. Ratten zijn nieuwschierig, aanhankelijk en niet snel bang.

Huisdieren en kinderen: Kip op je hoofd

Mika is gek op zijn kippen. Hij kan er werkelijk alles mee.

Verder heb je natuurlijk de hond en kat wat erg geschikte huisdieren zijn waar het hele gezin veel plezier van kan hebben. Denk hierbij aan knuffelen, wandelen, spelen etc.

Een huisdier die je wellicht niet helemaal verwacht, en je officieel ook niet binnen in huis houdt, is de kip. Het juiste kippenras is erg geschikt voor kinderen, deze kippen zijn erg aanhankelijk en kunnen goed tegen een stootje. Buiten dat leggen ze natuurlijk ook nog eens eieren, win win als je het mij vraagt!

Wil je graag een kat als huisdier? Dan zijn de volgende blog interessant voor jou: Kat naar buiten, ja of nee? Vergelijk het hier! of Huishouden met dieren || 7 tips voor dierenharen in huis. Ook als je voor een hond kiest is deze blog interessant natuurlijk!

(Visited 171 times, 1 visits today)