Toen ik met mijn omgeving deelde dat ik voor de tweede keer zwanger was, en deze keer van een meisje, vlogen de opmerkingen me om mijn oren. Mensen begonnen allemaal over de ‘koningswens’ en de ‘rijkeluiswens’. Ik begreep hier toen maar weinig van en liet mensen lekker praten. Toch werd ik wel nieuwsgierig wat de koningswens nu eigenlijk precies betekent.

Eigenlijk is het heel simpel. Vroeger was het de ideale gezinssituatie omdat de zoon dan de familie naam en overige eigendommen erfde, terwijl de dochter uitgehuwelijkt kon worden en zo de eigendommen kon vergroten. Een familie kon er vroeger dus in zeker zin echt ‘rijker’ door worden. Een echte koningswens dus.

In onze huidige cultuur, is dit natuurlijk niet meer van toepassing. Dochters worden niet meer uitgehuwelijkt en de eigendommen worden verdeeld onder de kinderen. Wel is de zoon vaak nog steeds de naamdrager na een huwelijk, en dus de persoon die de familie naam voortzet. Nu zijn er natuurlijk nog culturen waarbij dit allemaal weer heel anders geregeld is.

Is het nu echte de ideale gezinssamenstelling?

Laten we even voorop stellen, dat wij ontzettend gelukkig zijn met de komst van onze dochter. Na ontzettend gezegend te zijn met Mika, onze zoon. Wij hadden stiekem wel de wens, van ieder minimaal één. Al was het ook goed geweest al dit niet zo was geweest, natuurlijk. Ook Mika is ontzettend blij dat hij een zusje krijgt, een broertje was leuk geweest, maar een zusje was toch wel zijn voorkeur. Voor ons pakt de zogenaamde koningswens dus zeker goed uit, enkel niet om dezelfde redenen als vroeger!

Volgens een Brits onderzoek zou de ideale gezinssamenstelling echter twee dochters zijn! En de zoon en dochter zou dan een tweede plaats krijgen. Dit schijnt met de communicatie onderling te maken te hebben.

Wat mij betreft creëert ieder zijn eigen ideale gezinssituatie. Het heeft veel te maken met de persoonlijkheid van je kind(eren) en jouzelf als ouder.

Hieronder de top 4 van ideale gezinssamenstellingen volgens het Britse onderzoek. Van ideaal naar minder ideaal.

1.# Twee dochters
2.# Een zoon en een dochter
3.# Twee zonen
4.# Drie dochters

De minst geschikte samenstelling zou volgens dit onderzoek het hebben van vier dochters zijn, omdat hier ruzies vaker bij voor komen.

Ikzelf kom uit een gezin van twee zoon en een dochter (ikzelf). Deze samenstelling zou op plaats 8 staan, niet erg ideaal dus. Ik moet echter zeggen dat ik hier nooit echt over na gedacht heb en ik ook niet het gevoel heb dat onze samenstelling minder ideaal zou zijn geweest in verband met het geslacht. Elk huisje heeft zijn kruisje zeggen ze wel eens, en ik denk niet dat dit pertinent iets te maken heeft met de gezinssamenstelling. Volgens mij zijn hier namelijk veel meer factoren belangrijk zoals persoonlijkheid, opvoeding, leeftijd, verschil in leeftijd en nog veel meer.

Ikzelf ga het over enkele maanden ervaren hoe het is om een gezin te hebben zoals de koningswens aangeeft. Mijn kindjes zitten dan 4 jaar uit elkaar. Dit blijft natuurlijk altijd spannend! Maar wijzelf als ouders zullen hier een grote rol in hebben. Wat is de samenstelling van jou gezin? En hoe ervaar je dit?

Koningswens - gezin in bos

Vind je het leuk om het geslacht van je baby te ‘raden’ met behulp van bakerpraatjes, lees dan mijn volgende blog Bakerpraatjes geslacht baby #33 praatjes. Herkenbaar?

Mijn blog Religie in de opvoeding | Maakt het echt verschil? is misschien ook wel interessant voor je!

(Visited 677 times, 1 visits today)