Als kind opgroeien op het platteland of in de stad, wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Is de een beter dan de ander? Of maakt het eigenlijk geen verschil? Antwoord op al deze vragen in deze blog.

Een dorpskind

Kinderen die wonen op het platteland noemen we vaak dorpskinderen. Dorpskinderen groeien vaak in meer rust op. Er wonen in een dorp minder mensen en ze zitten dan ook minder op elkaars lip. Dit resulteert in over het algemeen minder criminaliteit, geweld en overlast. Een dorp is vaak klein en vaak betekent dit dat alles lekker dichtbij zit. Er is vaak minder verkeer waardoor het voor je kind veiliger is op straat. Daarentegen betekent een klein dorp, ook minder diversiteit aan kansen en bezigheden. In een dorp is er over het algemeen toch minder te doen dan in een stad, je hebt gewoon minder keus. Wil je kind op voetbal? Er is vaak maar één voetbalclub in de buurt, dus dan moet je kind daarbij, terwijl deze misschien helemaal niet zo goed of leuk is.

In een dorp kent iedereen elkaar, je kinderen zullen dan ook veel contact hebben met de kinderen uit de buurt. Andere mensen uit het dorp zullen dan ook altijd weten wie je kind is en waar hij of zij thuis hoort. Anderzijds leven we in een multiculturele samenleving, in een dorp is minder diversiteit. Door veel om te gaan met kinderen van dezelfde achtergrond wordt de wereld van je kind een stukje kleiner. Echter is het zo dat dorpen ook steeds populairder worden voor verschillende culturen, de diversiteit neemt toe.

Het opgroeien in een dorp is voor kinderen vaak eenvoudig en rustig. Jammer is dat ze hierdoor niet vaak geconfronteerd worden met complexe ervaringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het reizen met het openbaar vervoer.

Eigen ervaring als dorpskind

Zelf heb ik het genoegen mogen hebben op te groeien op het platteland, in een dorp. Op het moment wonen wij aan de rand van een stad in Brabant. Ik kan je vertellen, wat verlang ik toch terug naar het platteland! Heel graag zou ik met ons gezin verhuizen naar een dorp hier in de buurt in de toekomst.

Opgroeien in een dorp heb ik als heel prettig ervaren. Het voelt zo lekker vrij in een dorp, lekker buiten spelen waar je maar wilt! Ja er rijden auto’s maar die rijden gewoon voorzichtig en ze hebben vaak genoeg overzicht om kinderen te zien. Ik speelde vroeger altijd op straat, samen met de buurtkinderen. Al de kinderen in de buurt gingen naar dezelfde basisschool en speelde bij dezelfde sportclubs. Was ik speelgoed buiten vergeten? Geen probleem, dat lag er de volgende dag gewoon nog! Deur op slot? Fiets op slot? Dat hoefde allemaal niet.

Opa en oma woonde in hetzelfde dorp, tussen de middag gingen we daar regelmatig eten. Samen met opa spelen in de duinen of naar de bossen was ook een van onze favoriete bezigheden.

Wanneer je bij iemand langs ging, ging je gewoon achterom, via de achterdeur. Je ging dan je vriendjes of vriendinnetjes ophalen om samen te spelen. Spelen deden we eigenlijk altijd buiten, als we maar naar huis kwamen als de lantaarnpalen aan gingen. Spelletjes spelen op de kruising, verstoppen in het maisveld, hazelnoten verzamelen, klimmen in de bomen of klusjes doen voor de mensen in de buurt het kon allemaal.

Een stadskind

Kinderen die opgroeien in de stad, noemen we stadskinderen. Een stadskind groeit op in drukte. Steden hebben vele inwoners en mensen zitten meer op elkaars lip. Dit resulteert in meer criminaliteit, overlast en geweld. Doordat er veel mensen werken en wonen in de stad, is er ook veel meer verkeersdrukte. Het buitenspelen is hierdoor een stuk minder veilig, maar niet onmogelijk. Steden hebben vaak verschillende stadsparken en speeltuintjes waar je alsnog je kind veilig kan laten spelen. Je kind alleen buiten op straat laten spelen zal er waarschijnlijk niet in zitten, afhankelijk van de wijk waar je woont natuurlijk. Vaak zal je er met je kind op uit gaan, ergens naartoe waar je kind zich heerlijk veilig kan vermaken.

Je kind krijgt te maken met veel diversiteit in culturen, wat zijn of haar wereld zal vergroten. Verder zal je kind een overvloed aan keuzes hebben, in een stad hebben ze meer kansen en mogelijkheden. Er is gewoon veel meer te doen in de stad. Je kind zal meer keuzes hebben in verschillende sportclubs en scholen. Zo kun je altijd iets vinden wat echt bij het kind past.

Opgroeien in de stad is voor een kind vaak complexer en drukker. Hierdoor zal je kind beter met stress om kunnen gaan en een hoger leeftempo hebben.

Ervaring als stadskind van mijn partner

Mijn partner is een stadskind in hart en nieren. Tijden zijn veranderd sinds zijn jeugd en de stad is drukker geworden. Niet alles wat hij kon doen als kind in zijn wijk is nu nog steeds mogelijk.

Hij heeft het opgroeien in de stad als geweldig ervaren. De drukte in de stad vind hij fijn, er is leven en er wordt geleefd. Het is nooit stil in de stad, er is altijd wel ergens iets te doen zegt hij. Mijn partner is opgegroeid in een van de buitenwijken van de stad, in verhouding met de binnenstad nog vrij rustig.

Buiten naar het veldje of het skate parkje was een van zijn dagelijkse bezigheden. Er waren altijd wel kinderen buiten die op dezelfde school zaten. Hij speelde met kinderen van verschillende etnische achtergronden. Ze speelde dan vaak voetbal of een andere welbekende sport. Helaas is het nu de tijd niet meer mogelijk om kleine kinderen alleen buiten te laten, omdat de verkeersdrukte in de wijken enorm is toegenomen. Steeds meer mensen bezitten minimaal één auto of meer.

Hij ging voetballen bij een voetbalclub in de buurt, welke het best paste bij zijn voorkeuren. Hij ging te voet naar een van de 4 scholen in de buurt. Voor zwemles moest hij naar de andere kant van de stad. Fietsen voor de plezier deed hij veel samen met zijn 4 jaar oudere broer. Een auto hadden ze toen de tijd niet ter hun beschikking, ze gingen dan ook nooit echt ergens naartoe. Mijn partner is nooit iets tekort gekomen en heeft ook nooit het gevoel gehad dat hij iets gemist heeft. Hij vindt wonen in de stad erg prettig en kijkt ook heel positief terug op zijn kindertijd.

Is het een beter dan het ander?

Oordeel zelf zou ik zeggen. Vind jij het een, beter dan het ander? Ik denk dat dit namelijk zeer persoonlijk is. De een houdt van drukte, de ander van rust. As ik kijk naar de grootste verschillen bij het opgroeien tussen mij en mijn partner dan zou ik het volgende zeggen.

Opgroeien in de stad: Druk, complex en veel cultuur.
Opgroeien in een dorp: Rustig, eenvoudig en veel natuur.

Kijk naar jezelf en je gezin, wat past het best bij jullie? Maak geen keuze omdat je denkt dat je naar een dorp moet verhuizen, want dat doet iedereen. Of juist andersom! Opgroeien in zowel de stad als een dorp heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Woon jij met je gezin in een stad of in een dorp? Waarom heb je deze keus gemaakt?

Vond je dit artikel interessant? Dan heb je mogelijk ook interesse in deze: Religie in de opvoeding | Maakt het echt verschil?

(Visited 1.491 times, 1 visits today)