Religie in de opvoeding is tegenwoordig steeds minder populair, voornamelijk binnen het christendom. Mensen kiezen liever hun eigen pad, bij enkele is er wel religie maar het verschilt erg in welke maten dit aanwezig is binnen de opvoeding. Regelmatig wordt er de keus gemaakt om religie geen rol te laten spelen in de opvoeding, en de keus voornamelijk bij het kind zelf te laten liggen. Dit verschilt echter erg per cultuur en religie.

Laat ik even beginnen met het volgende, iedereen geeft zijn kind(eren) mee wat ze zelf belangrijk vinden. Vaak verschilt een opvoeding met religie niet enorm erg van een opvoeding zonder religie. Ouders vinden namelijk vaak dezelfde basis principes belangrijk in de opvoeding. Er zijn echter kleine verschillen, deze zitten voornamelijk in de discipline, welke bij religieuze ouders meer waarde zou hebben.

Normen en waarden

De meest populaire waarde die ouders vaak mee willen geven aan hun kinderen zijn onder andere, geniet van het leven, eerlijkheid, vrijheid en zelfstandigheid. Ook het samen oplossen van problemen en samen tijd door brengen worden als heel belangrijk gezien. Ze ziet dat religieuze ouders meer belang hechten aan gehoorzaamheid, betrokkenheid bij anderen, respect en traditie.

Onze opvoeding

Ikzelf ben Rooms Katholiek opgevoed, Ralf is Nieuw Apostolisch opgevoed. Beide niet super streng en beide hebben we ons eigen weg gekozen nadat we ongeveer 12 jaar oud waren, wat niet bepaald een pad van religie is geweest. Ondanks dat wij niet erg religieus zijn, hebben wij er uiteindelijk toch voor gekozen om Mika met 2 jarige leeftijd te laten dopen in de Nieuw-Apostolische kerk.


De reden dat wij ervoor kozen om Mika te dopen heeft alles te maken met normen en waarde en de verschillende levenslessen die voorbij komen in de religie. Mika is van ons niets verplicht, wij vinden het echter wel belangrijk dat hij met de mensen in de kerk op respectvolle manier omgaat. Ook het contact met de mensen en het leren klaar staan voor een ander vinden wij belangrijk. We gaan niet vaak naar de kerk, gewoon heel af en toe, om de ervaring mee te geven

Levenslessen

Je hoeft niet daadwerkelijk te geloven in een religie om er iets aan te hebben in je dagelijks leven. Vanuit elke religie zijn namelijk belangrijke levenslessen te behalen. Vele verhalen zijn metaforisch geschreven en hebben een zeer leerzame onderliggende gedachte. Uit deze verhalen kun je levenslessen halen waar je in je dagelijkse leven van kan profiteren, dit geldt ook voor kinderen. Janny van der Molen heeft een prachtig boek geschreven: Over engelen, Goden en helden, verhalen uit de grote wereldreligies. In dit boek vind je de mooiste verhalen uit de 5 grootste wereld religies. Dit boek is speciaal voor kinderen, om hen kennis te laten maken met deze religies, en de levenslessen die hierbij horen. Een echte aanrader als je het mij vraagt! Wanneer Mika oud genoeg is, zullen wij hem hier ook uit voorlezen!

Tradities

Ik weet niet hoe het bij jou thuis gaat, maar wij vieren ook nog steeds alle traditionele feestdagen. Niet zozeer vanwege de religie, maar omdat het traditie is. Een van onze persoonlijke drijfveren om dit te doen, is de gezelligheid en het contact wat je hebt met de mensen om je heen. Wij vieren niet alle feestdagen, enkele zijn bij ons ook niet erg bekend en geen traditie. De grote algemene feestdagen zoals Kerstmis en Pasen vieren wij graag. Verder heeft Mika ook bij zijn geboorte doopnamen gekregen, vernoemd naar zijn vader en zijn opa.

Voeg jij religie toe aan de opvoeding van je kind(eren)? Laat het me weten, ik ben benieuwd naar je verhaal!

Om een beetje in dezelfde sfeer te blijven, vind je mogelijk deze artikelen wel interessant: Koningswens, koningsdroom of rijkeluiswens. Wat is dit? of om bij opvoeding te blijven: Huisdieren en kinderen | Waarom dit een goede keus is.

(Visited 84 times, 1 visits today)