Het wordt steeds populairder, afkolven al in de zwangerschap. Hiermee kan je al tijdens je zwangerschap je melkproductie stimuleren. Het wordt ook wel ‘antenataal kolven’ genoemd. In dit artikel lees je wat het is, en hoe het in zijn werk gaat. Ook ontdek je wanneer dit wel of juist niet aan te raden is. 

Allereerst wil ik even aangeven dat een moeder die ervoor kiest om te starten met handkolven in de zwangerschap, hierin haar eigen keus maakt. Wil je dit graag doen? Bespreek dit dan wel met je verloskundige en schakel eventueel een lactatiedeskundige in voor extra hulp.

Waarom zou je gaan afkolven in je zwangerschap?

Er zijn meerdere redenen om te starten met kolven tijdens je zwangerschap.

– Het voorbereiden van je borsten op de borstvoeding
– Het op voorhand verzamelen van colostrum
– Versnellen van het op gang komen van de melkproductie. 

Bovenstaande redenen zijn de redenen waarom moeders vaak al in de zwangerschap beginnen met kolven.

Tot op heden wordt het kolven in de zwangerschap voornamelijk aangeraden en uitgevoerd wanneer de moeder diabetes heeft, wanneer bekend is dat er na de bevalling bijvoeding gegeven moet worden, of wanneer men verwacht dat de melkproductie wat later op gang kan komen.

De reden dat moeders moet diabetes beginnen met hun melkproductie te stimuleren tijdens de zwangerschap is omdat ze weten dat de baby na de geboorte bijvoeding gaat krijgen. In het ziekenhuis wordt hier anders kunstmatige babyvoeding voor gebruikt. Om dit te voorkomen starten de moeders al met de melkproductie zodat ze hun baby hun eigen moedermelk kunnen geven na de geboorte.

Het verzamelen van colostrum is dus de belangrijkste reden om te kolven tijdens je zwangerschap. Dit om te voorkomen dat je baby wordt gevoed met kunstmatige voeding.

Wat zijn de voordelen?

Over het algemeen is de ervaring dat wanneer de moeder al tijdens de zwangerschap begonnen is met het stimuleren van de melkproductie, ze over het algemeen langer en succesvoller borstvoeding geeft.

Een ander voordeel, zoals hierboven al eerder aangegeven, is dat het de kans op noodzakelijk bijvoeden met kunstvoeding verkleint. Je kan je kolf opbrengst bewaren en een klein voorraadje aanleggen. Zodat je de baby dus colostrum kan geven in plaats van kunstvoeding.

Als laatste hebben er studies plaats gevonden naar de melkproductie na het kolven in de zwangerschap. Hieruit is gebleken dat de kans groter is dat je kort na de bevalling al voldoende productie hebt om je baby te kunnen voeden.

Melkproductie stimuleren in de zwangerschap2

Wanneer wordt het kolven in de zwangerschap afgeraden?

Wanneer de moeder een grote kans heeft om prematuur te bevallen en/of wanneer de moeder tijdens de zwangerschap last heeft gehad van bloedingen, wordt het afgeraden om te starten met kolven tijdens de zwangerschap. Verder zijn er geen indicaties die aangeven dat kolven tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn of afgeraden zou moeten worden.

Vaak wordt nog gedacht dat het stimuleren van je borsten tijdens de zwangerschap weeën kan opwekken.

De kans dat het handmatig afkolven tijdens de zwangerschap je bevalling is gang kan zetten is ontzettend klein! 

Hoe gaat het in zijn werk?

De meest veilige een meest aangeraden tijd om te starten is wanneer je de 37 weken zwangerschap hebt behaald. Wanneer je echt weet dat je bijvoorbeeld met 37 weken ingeleid gaat worden, kan je ook eerder beginnen, zo rond de 34 of 35 weken. Wanneer je start is dus afhankelijk van je situatie.

Het advies is om echt met de hand te kolven. Gebruik geen (elektrisch) kolfapparaat. Met de hand zijn je borsten gemakkelijker te stimuleren, ook is de melk er gemakkelijker uit te krijgen. Colostrum is namelijk ook wat dikker, ook zal er in het begin niet veel uitkomen. Toch is dit erg kostbaar en je wilt niet dat dit uiteindelijk verspilt wordt omdat het in de kolf achterblijft.

Kolven met de hand kan voor ongeveer 10 minuten per keer, twee tot drie keer per dag. 

Geen paniek wanneer er de eerst keren niets of enkel een druppel uitkomt. Je moet de techniek eigen maken en goed oefenen. Zorg dat je jezelf ontspant, geef je borsten warmte en een massage, dit kan je helpen bij het kolven.

Kolven met de hand

Zorg dat je voor je start, een opvangbakje ter beschikking hebt.

Bekijk wat je zelf prettig vindt en of je het bakje moet blijven vasthouden of ergens neer kan zetten. Hiervan is namelijk afhankelijk of je gaat kolven met één of met twee handen.

– Plaats je hand in een C vorm op je borst.
– Je vingers (wijsvinger en duim) plaats je ongeveer 2,5cm achter de tepel op de rand van je tepelhof.
– Druk je duim en vingers in één beweging richting je borstkas, naar elkaar toe en weer terug naar voren richting je tepel.
– Verplaats je hand gaan de weg rondom je tepel. Op deze manier worden alle melkklieren gestimuleerd. 

Let erop dat je vingers niet over je huid glijden, maar over het weefsel. De huid gaat dus met de beweging van je vingers mee.

STOP met kolven wanneer je samentrekkingen/harde buiken voelt tijdens het kolven. Geen paniek, en probeer het later nog eens! Weinig vrouwen ervaren dit, maar het is mogelijk.

Bewaren van de melk

Omdat je de melk in een schaaltje opvangt, is het aan te raden om gebruik te maken van spuitjes. Met het spuitje kan je de melk gemakkelijk opzuigen. Met een dopje op het spuitje is het spuitje gemakkelijk in te vriezen. Vervolgens is het toedienen van de moedermelk ook een stuk gemakkelijker omdat dit meteen via het spuitje kan.

Leren hoe je moet hand kolven heeft nog vele andere voordelen! Hierover later meer. Ga jij ook starten met afkolven tijdens je zwangerschap? Laat me weten waarom en hoe dit gaat in de comments hieronder.

Disclaimer: Iedere moeder is zelf verantwoordelijk voor haar keuze. Neem contact op met je verloskundige en/of lactatiedeskundige voor meer advies en hulp. 

(Visited 799 times, 1 visits today)