Colostrum, ook wel het vloeibare goud genoemd. In dit artikel leg ik je uit waarom deze eerste moedermelk zo ontzettend kostbaar is voor je pasgeboren baby.

Colostrum is wanneer je borstvoeding geeft, de eerste moedermelk die je baby drinkt na de geboorte. Het is ‘gelig’ van kleur en ‘dikker’ dan ‘normale’ moedermelk. Dit komt doordat colostrum veel voedingsstoffen en eiwitten bevat, en weinig suiker en vet. Een klein beetje van die bijzondere goedje is al voldoende voor de piepkleine maag van je baby!

Waarom is colostrum zo kostbaar?

Colostrum wordt dus ook het vloeibare goud genoemd. Dit is natuurlijk niet voor niks. Hieronder alle voordelen van die kostbare goedje op een rij.

– Het bestrijdt infecties. Je baby heeft de veiligheid van jouw baarmoeder verlaten, en moet zich nu opboksen tegen nieuwe uitdagingen. Het bevat veel witte bloedcellen, welke antistoffen produceren om bacteriën en virussen te te kunnen neutraliseren. Denk hierbij voornamelijk aan spijsverteringsproblemen, wat erg belangrijk is voor baby met hun onvolgroeide darmen.

– Colostrum ondersteunt de darmwerking en het immuunsysteem. Het bevat een belangrijke antistof die je baby beschermt tegen ziekte. Dit doordat dit stofje de darmwand en luchtwegen een beschermend laagje geeft. Dit beschermt je baby tegen ziektes die je zelf als moeder al ooit gehad hebt. Verder bevat colostrum probiotica die de darmen van je baby voeden en helpen ontwikkelen.

– Het helpt geelzucht te voorkomen. Omdat colostrum laxerend werkt, zal je baby regelmatig vaste ontlasting produceren. In het begin is dit de meconium, een donkere en plakkerige ontlasting. Door een regelmatige ontlasting zal de kans op geelzucht verminderen. Het overschot aan eventuele bilirubine wordt namelijk via de ontlasting uitgescheiden.

Borstvoeding, Colostrum

– Vitaminen en mineralen. Colostrum dankt de gelige kleur aan de aanwezigheid van carotenoïden en Vitamine A. Dit is belangrijk voor het gezichtsvermogen, en het gezond houden van huid en immuunsysteem. De magnesium zorgt voor ondersteuning van hart en botten. Koper en zink dragen bij aan de ontwikkeling van het immuunsysteem. Zink is ook zeer functioneel voor de ontwikkeling van de snel ontwikkelende hersenen van je baby.

– Het ondersteunt de groei en ontwikkeling. Naast al het bovenstaande bevat colostrum nog vele ander belangrijke bestanddelen die je baby helpen bij groei en ontwikkeling.

Colostrum is de ideale steun voor je baby bij de overgang van baarmoeder naar buiten, omdat het een vergelijkbare samenstelling heeft als je vruchtwater.

Overgang naar moedermelk

Na ongeveer 2 tot 4 dagen zal je melkproductie gelijdelijk overgaan naar moedermelk. Welke veel witter en romiger is. De samenstelling en hoeveelheid stemt zich af op de behoefte van je baby. In deze melk is de colostrum nog steeds in kleinere concentratie aanwezig. Dit verdwijnt na enkele weken.

Geef of ga jij je kindje borstvoeding geven? Laat het me weten in de reacties! Ikzelf ga het bij deze zwangerschap weer proberen, ik ben benieuwd naar jullie meningen en verhalen!

(Visited 108 times, 1 visits today)