Zindelijkheidstraining. Het ene kind is binnen 3 dagen zindelijk, de ander doet er een stuk langer over. Dit is helemaal niets erg, erg kindje heeft zijn/haar eigen tempo! Met de verschillende handvaten in dit artikel, hoop ik je voor te bereiden op de zindelijkheidstraining van jou kindje.

Wanneer starten met zindelijkheidstraining?

Dit is erg verschillend, het ene kindje is hier op tweejarige leeftijd al klaar voor, terwijl een ander hier pas aan toe is rond de tijd dat hij of zij naar de basisschool gaat. Over het algemeen zijn de meeste kindjes rond de 2 en 3 jaar overdag zindelijk. Je kindje zou dan voldoende controle over de sluitspieren kunnen hebben om ontlasting en plas op te kunnen houden. Zindelijk zijn in de nacht kan echter nog een stuk langer duren. Je hoort vaak dat meisjes net iets eerder zindelijk zijn dan jongens.

Geen stress als jou kindje niet rond de 2/3 jarige leeftijd zindelijk is, het komt namelijk vaak voor dat kindjes rond de 4 jaar pas echt zindelijk worden. Officieel is het zelfs zo dat de organen die een rol spelen bij de zindelijkheid van je kindje, pas bij 5 jarige leeftijd volledig ontwikkeld zijn. Bedplassen komt nog vaak voor op deze leeftijd, onderneem hier echter wel actie op als je kind bij een leeftijd van 6 jaar nog steeds in bed plast.

Hoe weet ik dat mijn kind klaar is om zindelijk te worden?

Om zindelijk te kunnen worden, moet je kind er zowel lichamelijk en geestelijk klaar voor zijn. Er zijn verschillende signalen waaraan je eventueel zou kunnen merken dat je kindje er mogelijk klaar voor is om zindelijk te worden.

 • Je kindje toont interesse in de WC, je kindje gaat mogelijk met je mee naar de WC om te kijken wat je daar nou precies doet.
 • Je kind geeft op welke manier dan ook zelf aan dat zijn of haar luier vies is, en een schone luier gewenst is.
 • De luiers zijn steeds vaker langer droog, je kindje vind een natte luier niet meer fijn.
 • Je kan aan je kindje zien en herkennen wanneer het zijn of haar behoefte doet. Ze zullen dit tonen door middel van houding of expressie.
 • Je kindje vind de vieze luier interessant.

Welke methode kies ik?

Wanneer je op internet gaat zoeken naar een manier om je kind zindelijk te maken, zul je veel verschillende manieren tegen komen. Welke is nu echt de beste? Of hoe kies je een van deze methodes? Belangrijk bij het maken van deze keuze is het volgende: Wat past bij jullie? Denk hierbij aan hoeveel tijd kan je er aan besteden? Wanneer wil je ermee beginnen? In de zomer, herfst, winter of lente? Wat is het karakter van je kindje? Het beantwoorden van deze vragen kan je helpen bij het maken van een geschikte keuze voor jullie.

Voorbeelden van verschillende veel gebruikte methodes:

In de blote billen

In de zomer is deze methode ideaal. Het idee is dat je kindje zonder luier in huis rond loopt. Je kan ervoor kiezen om je kindje in de blote billen te laten lopen, of bijvoorbeeld alleen een onderbroekje. Je vertelt hierbij je kind dat het moet aangeven wanneer ze moeten plassen of poepen. Natuurlijk zal dit in het begin nog regelmatig mis gaan, maar ze pakken dit over het algemeen wel snel op. Met deze methode kan je erg snelle resultaten boeken.

Op vaste tijden naar het potje

Voor deze vorm van zindelijkheidstraining zal je je kindje eerst goed moeten observeren. Kijk goed op welke tijdens en momenten je kindje vaak zijn of haar behoefte doet. Wanneer je hier wat meer inzicht in hebt, kan je op deze vaste tijden je kindje preventies op het potje of de WC zetten. Je kan er ook voor kiezen om je kindje bijvoorbeeld elke twee uur op het potje te zetten.

De 3 daagse potjestraining

Een zindelijkheidstraining waarbij je kindje binnen 3 dagen zindelijk zou moeten zijn. Je moet hier echter wel 3 volle dagen voor uit trekken en het ‘committed’ zijn. Dit betekent, geen afleidingen. Jij focust je volledige op je kindje, en je kindje focust zich volledig op het zindelijk worden. Belangrijk bij deze training is dat je je kindje eraan herinnerd om naar de wc te gaan. Kinderen zijn soms veel te druk met spel, waardoor ze vergeten naar het toilet te gaan. Een tip: Gooi vanaf het moment dat je start met deze zindelijkheidstraining alle luiers weg. Dan heb je voor jezelf en je kindje ook geen verleidingen, om alsnog op te geven en een luier aan te doen. De training zal pittig zijn! Maar dan heb je ook wat!

Werken met een beloningssysteem

Voor sommige kinderen werkt het heel goed om een visueel simpel beloningssysteem aan te bieden. Het is een extra stimulans voor je kindje. Bij deze vorm van zindelijkheidstraining kun je gebruik maken van verschillende systemen.

 • Beloningsstickers: Maak bijvoorbeeld een a4-tje met verschillende vakjes. Steeds wanneer je kindje dan op het potje of de WC geweest is, mag er een sticker geplakt worden. Je kan er ook voor kiezen om de sticker gewoon aan je kindje te geven. Het gebruik van leuke plaatjes kan hiervoor ook erg geschikt zijn.
 • Een plas & poepkaart: Dit betreft een soort stempelkaart. Je kindje zet hierbij na elke poep of plas een stempel. Wanneer je kindje dan een bepaalde score behaald heeft, kan je hier een verassing tegenover zetten. Je kan bij deze vorm ook kiezen voor het gebruik van stickers natuurlijk!
 • Schaf een speciaal beloningspakket inclusief plasdiploma aan zoals deze beloningskaarten.

Volg het tempo van je kind

Een andere zindelijkheidstrainingsmethode is het volgen van de signalen van je kind. Wacht gewoon tot het moment dat je kind zelf geen luier meer aan wil. Nadat je kind dit aangegeven heeft kan je nog steeds gebruik maken van de andere methodes om het proces te stimuleren.

Benodigde hulpmiddelen:

Bekijk zelf welke van deze benodigdheden geschikt zijn voor jou en je kindje. De een slaat het potje over, en de ander juist niet.

 • Een wc-bril verkleiner: Voor wanneer je kindje liever op de grote WC gaat. Je kan deze in verschillende vormen kopen. Je hebt losse varianten die je op het toilet moet leggen, of je hebt bijvoorbeeld deze kinder toiletbril, welke mijn persoonlijk voorkeur heeft.
 • Een opstapje. Je kindje kan dan gemakkelijk op het toilet gaan zitten, en het is ook nog comfortabel.
 • Een geschikt potje. Mijn persoonlijke voorkeur gaat hierbij uit naar een potje dat je ook gemakkelijk overal mee naar toe kan nemen. Zoals bijvoorbeeld een My Carry Potty. Deze zijn ook erg populair bij kinderen, je kind zal er dan ook graag op gaan!
 • Genoeg onderbroekjes. Bij zindelijkheidstraining zijn genoeg onderbroekjes een echte must. Een klein ongelukje zit in een klein hoekje.
 • De eventueel benodigde materialen voor je gekozen methode.

Tips voor tijdens de zindelijkheidstraining:

Het zindelijk maken is niet voor elk kindje even gemakkelijk. Onderstaande tips kunnen je nog extra helpen bij het proces.

# Zindelijkheidstraining kost tijd, elke kindje heeft hierbij zijn of haar eigen tempo. Laat je niet beïnvloeden door verhalen uit je omgeving, neem de tijd.

# Forceer niets. Een kind dat niet wil is mogelijk gewoon nog niet klaar om zindelijk te worden. Het forceren kan er dan alleen maar voor zorgen dat het langer duurt.

# Zet het potje in het zicht. Wanneer je kindje het potje steeds in de buurt heeft, zal hij of zij er eerder gebruik van gaan maken. Geef ze de kans om zelf het potje te ontdekken.

# Kies voor de grote WC als je kindje hier al interesse in heeft. Wanneer je het potje nog niet geïntroduceerd hebt, en je kindje geïnteresseerd is in de WC, maak hier dan meteen gebruik van. Het scheelt je later weer een stap, de kans dat het dan sneller gaat is hierbij aanwezig.

# Ongelukjes kunnen gebeuren. Zorg vooral in het begin ervoor dat je altijd een set schone kleding bij hebt. Een ongelukje kan altijd nog gebeuren. Wordt ook niet boos, maar praat erover.

# Help je kindje herinneren. Vraag regelmatig aan je kindje of het moet plassen, voornamelijk voor je deur uit gaat bijvoorbeeld.

# Niet alles kan in één keer. Focus je eerst op het zindelijk worden overdag, nachten komen later wel. Ook zal een kind eerst gaan plassen op een potje of WC en daarna pas poepen. Er zijn ook kinderen die poepen extra spannend vinden, dit heeft dan extra tijd nodig! Gun je kindje deze tijd!

# Start niet met zindelijkheidstraining wanneer de thuissituatie niet stabiel is. Denk hierbij aan een verhuizing en de komst van een nieuw gezinslid. Wacht gewoon nog even, je kindje zal zijn of haar energie hard nodig hebben om op een goede manier om te gaan met de nieuwe situatie.

# Praat over je training met de opvang of oppas. Stem je zindelijkheidstraining af met de oppas of kinderopvang, ze kunnen dit dan doorzetten op de momenten dat je kindje daar is. Dit biedt duidelijkheid voor je kindje.

# Een terugval komt weleens voor. Vaak ontstaat een terugval door bijvoorbeeld een stressvolle gebeurtenis. Dit gaat meestal vanzelf weer over, blijf positief!

# Je kind wil maar niet zindelijk worden. Mogelijk ben je te vroeg, of heeft het een medische oorzaak. Ga altijd naar de huisarts als je vermoed dat er mogelijk iets mis is.

Boeken over zindelijkheid

Wil je het zindelijk worden extra stimuleren? Dan is het een idee om boekjes over dit onderwerp voor te lezen. Een voorbeeld hiervan is Bobbi op het potje of Hé, wie zit er op de wc?.

Naar de basisschool

Voor je kind naar de basisschool gaat, is het vanuit jullie als ouders en de school, wenselijk dat je kindje zindelijk is. De juffen en meesters hebben namelijk geen tijd om luiers te verschonen. Maar zoals eerder aangegeven, je moet je kind niet forceren. Geef eerlijk bij je school aan op je kindje al helemaal zindelijk is of niet. Op enkele scholen stellen ze de voorwaarden dat je kindje zindelijk is voor het naar school komt. Vaak zijn er op scholen echter wel voorraden met reserve kleding voor eventuele ongelukjes. Overleg je situatie altijd met de school.

Verder rest mij nu nog één ding, jullie heel veel ‘succes’ te wensen!

Lees ook:

(Visited 86 times, 1 visits today)