Bewaar je moedermelk, want de beste voeding voor je kleintje wanneer jij niet in de buurt bent, is afgekolfde moedermelk. In dit artikel leg ik je uit hoe je deze melk het beste en het meest veilig kan bewaren. Ook gaan we het hebben over het opwarmen van deze melk, zodat je kindje de melk op de juist temperatuur krijgt.

Het aanleggen van een voorraad moedermelk is aan te raden. Dit is namelijk erg handig voor wanneer je er een keertje niet bent. Ook wanneer je zelf even wil rusten, kan je de afgekolfde melk in een flesje door een andere aan je baby laten geven. Het is echter essentieel dat je afgekolfde melk op de juiste manier bewaart, zodat het ook veilig is voor je baby. Hoe bewaar je deze melk dan het best?

Zo bewaar je de moedermelk het best

Laten we eerlijk zijn, niets is beter voor je baby dan moedermelk. Helaas is het niet altijd mogelijk om direct persoonlijk beschikbaar te zijn voor een voeding. Daarom gaan wij moeders kolven, deze voorraad afgekolfde moedermelk moet natuurlijk goed bewaard worden.

Net afgekolfde moedermelk is beter voor je kindje dan gekoelde moedermelk. Gekoelde moedermelk is dan weer beter dan ingevroren moedermelk. Wanneer de melk verser is bevat het namelijk de beste eigenschappen.

Bewaar je afgekolfde moedermelk op een van de volgende manieren: op kamertemperatuur, in de koelkast of in de vriezer.

Bewaar je afgekolfde moedermelk altijd in schone bewaarflesjes of speciale bewaarzakjes. Je hoeft deze niet te steriliseren. Kies altijd voor BPA vrij materiaal. Zorg dat je deze labelt, zodat je weet wat de houdbaarheid is.

Aan te raden is om je moedermelk te bewaren is kant en klare kleine porties, dit om zoveel mogelijk verspilling tegen te gaan.

Afgekolfde moedermelk heeft de neiging om zichzelf te scheiden. Er ontstaat dan een laagje vet boven op de melk. Draai het flesje langzaam rond om de melk weer met elkaar te vermengen. Ga niet hard schudden, dit kan de melk aantasten.

Koelkast: Wanneer je de melk in de koelkast bewaard is het belangrijk dat de melk hier zo snel mogelijk na het kolven in geplaatst wordt. Bewaar de melk op de koudste plek van je koelkast (dus niet in de deur). Melk samenvoegen kan, mits de melk die je toe wil voegen ook reeds gekoeld is in de koelkast. Voeg geen melk op lichaamstemperatuur toe een reeds gekoelde melk.

Vriezer: Wanneer je de melk wilt invriezen, zorg dan ook dat de melk zo snel mogelijk in de vriezer geplaatst wordt. Je kan melk dat reeds gekoeld is in de koelkast, toevoegen aan bevroren melk. Voeg echter geen melk op lichaamstemperatuur toe. Zorg dat je de melk in kleine porties invriest, om verspilling te voorkomen (max 60ml). Vul de flesjes of zakjes tot 3/4, dit omdat de melk nog uitzet bij het invriezen. Let erop dat de flesjes die je gebruikt ook gemaakt zijn om in te vriezen!

Hoe lang bewaar je de moedermelk?

Wanneer je de moedermelk hygiënisch afgekolfd hebt, kan je de melk dus bewaren op kamertemperatuur, in de koelkast of in de vriezer. Welke manier van bewaren je kiest is afhankelijk van wanneer je de melk wilt gebruiken. Hieronder een tabel met de maximaal aanbevolen bewaartijden. Wanneer je de melk onder zeer hygiënische omstandigheden afkolft is de moedermelk nog langer houdbaar. We gaan hier echter nu uit van het gemiddelde.

Kamertemperatuur
(16 -25 graden)
Koelkast
(maximaal 4 graden)
Diepvries
(minimaal -18 graden)
Reeds ingevroren moedermelk
Maximaal 4 uur. (6 uur bij zeer hygiënisch afgekolfd) Maximaal 3 dagen. Maximaal 6 maanden Kamertemperatuur: maximaal 2 uur.
Koelkast: maximaal 24 uur.
NIET OPNIEUW INVRIEZEN

Bewaar je de afgekolfde melk in een koeltas? De temperatuur van deze koeltas mag maximaal 4 graden zijn, je kan de melk hier maximaal 24 uur in bewaren. 

Niet opgedronken moedermelk moet altijd na 2 uur worden weggegooid. Doordat de melk in contact is gekomen me het speeksel van je baby kan het bacteriën bevatten en kun je het dus niet meer bewaren.

Moeder en kind

Zo ontdooi je de moedermelk uit de vriezer

Bevroren melk kan je het best laten ontdooien in de koelkast. Dit kan echter best een poosje duren, denk aan 12 uur. Het is dan ook belangrijk dat je de melk ruim op tijd uit de vriezer haalt. Zorg dat je de melk binnen 24 uur gebruikt.

Heb je de melk sneller nodig? Zet het flesje dan in lauw water, of onder stromend lauw water. Wanneer de melk dan vervolgens op kamertemperatuur is, gebruik het dan binnen 2 uur. Laat moedermelk niet op kamertemperatuur ontdooien, dit om bacteriën geen kans te geven.

Gebruik nooit kokend water of een magnetron om de melk te ontdooien. Dit kan zorgen voor een oneven warmte verdeling of het verlies van voedingsstoffen.

Zo warm je de moedermelk op

De voorkeur voor de temperatuur van de melk verschilt erg per baby. De ene baby drinkt de melk op kamertemperatuur, de ander heeft het liever op lichaamstemperatuur.

Om de melk op te warmen maak je gebruik van een bakje of kom met lauw water (37 graden), hierin zet je het flesje of zakje. De melk zal dan op temperatuur komen. Je kan er ook voor kiezen om hier een flessenwarmer voor te gebruiken. Zorg dat ze melk niet warmen wordt dan 40 graden.

Het gebruik van een magnetron voor het verwarmen van de moedermelk is een discussie punt. De een raad het af, de ander zegt dat het wel kan. Wanneer je toch een magnetron wil gebruiken is het belangrijk om te letten op het volgende: Verwarm op maximaal 600 watt en draai tijdens en aan het eind de melk rond in het flesje om hotspots te voorkomen. Hanteer hierbij de volgende tijden:
– 100 ml: 30 sec
– 150 ml: 45 sec
– 200 ml: 60 sec

De ervaring leert echter dat niet elke magnetron hetzelfde is, vaak is het dus een kwestie van proberen. Controleer altijd eerst de temperatuur van de melk op je pols, voordat je de melk aan je baby geeft!

Borst en flesvoeding combineren

Het is mogelijk om kunstmatige flesvoeding te combineren met borstvoeding. Dit is handig wanneer je je bijvoorbeeld niet genoeg melkproductie hebt, maar wel graag borstvoeding wil geven. Wat je reden dan ook is, het is mogelijk. Let er wel op dat je baby zal moeten wennen aan de combinatie, neem er dus de tijd voor.

Je kan ervoor kiezen om in de ochtend en avond zelf borstvoeding te geven, en dan overdag flesvoeding door een ander. Wanneer je aan het werk bent bijvoorbeeld. Ook is het mogelijk om fles en borstvoeding te mengen. Maak dan wel eerst de flesvoeding aan, waarna je de borstvoeding toevoegt. Het is echter wel jammer als je de borstvoeding zou moeten weggieten, daarom is het ook mogelijk om eerst de borstvoeding te geven. Daarna kan je dan nog aanvullen met een flesje flesvoeding als dit nodig is.

Rare geur

Schrik niet wanneer je aan je bewaarde moedermelk ruikt. Veel vrouwen vinden hun melk na het bewaren anders ruiken, zepig zoals vaak gezegd wordt. De melk is dan niet bedorven, dit komt door bepaalde enzymen in de moedermelk, en is dus normaal. Wanneer de melk echt bedorven is, dan weet je dit wel. De melk bevat dan mogelijk ook brokken.

Geef jij je kindje borstvoeding? Hoe bewaar jij de afgekolfde moedermelk? Laat het me weten met een reactie hieronder! 

(Visited 185 times, 1 visits today)