Inmiddels ben ik alweer bijna 28 weken zwanger! Ik dacht dat het wel weer tijd was voor een zwangerschapsupdate, dus bij deze wil ik jullie weer even bij praten over de afgelopen weken. In mijn vorige zwangerschapsupdate heb ik jullie verteld over de 20 weken echo, mijn bekkenproblemen, de ziektewet en mijn bezoek aan de gynaecoloog. Hier lees je over alle ontwikkelingen tot aan de nu 28 weken zwanger.

De diëtiste

Omdat ik bij mijn zwangerschap van Mika veel ben aangekomen, heb ik hier nu een angst voor. Ik wil gewoon niet te veel aankomen tijdens deze huidige zwangerschap. Tot op heden lukt dit erg goed, en blijft mijn gewicht stabiel. Echter ging in toch naar de diëtiste om hier tips te vragen om dit ook daadwerkelijk zo te houden!

Tijdens mijn bezoek werd ook meteen duidelijk waarom mijn gewicht nu stabiel bleef, ik at namelijk veel te weinig. Ik schrok erg toen ik zag wat je eigenlijk allemaal op een dag zou moeten eten, veel te veel voor mij! De diëtiste gaf aan dat de grootste toename in gewicht in het derde trimester voornamelijk zou komen. Op basis van mijn BMI mag ik gemiddeld 5 tot 9 kg aankomen, hier moest ik dan ook rekening mee houden. Echter zou dit voornamelijk ook het gewicht van de baby en alle bijbehorende dingen zijn, welke er na de zwangerschap al snel weer af zouden moeten zijn.

Vanuit de diëtiste heb ik verschillende tips meegekregen om beter en meer de eten, zonder dat ik hiervan extra zou moeten aankomen. Super fijn!

Controle bij de verloskundige

Toen was het alweer tijd voor een controle bij de verloskundige. Naar deze controles ben ik tot nu toe steeds alleen geweest. De controles waren vaak gepland in de avond, en dan moet Mika natuurlijk naar bed, en mijn partner kan dan dus niet mee. Ook is het bij onze verloskundige op deze locatie niet toegestaan om kinderen mee te nemen, dit in verband met de corona-maatregelen en eventuele drukte in de wachtkamer.

De controles zijn altijd vrij standaard, je vertelt hoe het gaat. En de verloskundige meet mijn bloeddruk, bekijkt de groei van de baarmoeder en luistert naar het hartje. Altijd fijn als je dat hartje weer flink hoort kloppen! Op dit moment kun je ook verdere vragen stellen aan je verloskundige, ik heb meestal niet erg veel vragen eerlijk gezegd. Voor de volgende keer is het me gelukt om een afspraak te maken voor overdag, en op een locatie waar Mika mee kan, dan kan hij ook eens luisteren naar het hartje van zijn zusje!

Tijdens mijn bezoek kreeg ik nog als opdracht mee om weer een Glucosetolerantietest te laten doen. Wat vind ik dit toch altijd verschrikkelijk! Ook moest ik mijn urina laten controleren omdat ik wat pijn had in mijn onderbuik.

Verkouden en corona-test

En ja hoor, het wordt weer frisser buiten, en ik wordt weer verkouden. Volgens de corona-maatregelen, moet je nu dus thuis blijven! Vet balen! Ik moest deze week namelijk gewoon nog les geven (op therapeutische basis) en de kraamzorg zou langs komen voor een intake. Verder moest ik nog naar de huisarts om mijn urine te laten controleren en moest ik ook nog naar het ziekenhuis voor de suikertest! Ramp dus! Kortom ik moest mezelf zo snel mogelijk laten testen om weer door te kunnen gaan met het dagelijkse leven.

Bij het bellen naar het nummer om een afspraak te maken, werd ik meteen afgekapt. De telefoonlijn was te druk en de verbinding werd verbroken… ja lekker dan! Ik heb toen mijn huisarts het probleem uitgelegd, deze gaf aan dat het belangrijk was dat ik getest werd. Ik mocht dezelfde dag nog langskomen tijdens het corona spreekuur op de praktijk. Regel was wel, ik moest in mijn auto wachten op een telefoontje dat ik naar binnen mocht komen. Ik was hier 26 weken zwanger.

Naar de huisarts

Eenmaal aangekomen bij de huisarts, kreeg ik het telefoontje in mijn auto. Bij binnenkomst werd ik opgewacht door een dokter volledig in beschermende kleding. De dokter heeft me volledig onderzocht, en verschillende vragen gesteld. Nu was het tijd voor de test zelf. Laten we even beginnen met de opmerking, wat een rot test! Door middel van één wattenstaafje, wordt er slijm vanuit helemaal achterin je keel gehaald. Voor mij betekende dit dus kokhalzen. Daarna werd datzelfde wattenstaafje (gadver) tot helemaal achterin mijn neus geduwd! Zeer onprettig kan ik je vertellen. Tranen in mijn ogen. Gelukkig was hierna de test wel klaar en mocht ik weer naar huis. Wel met de waarschuwing dat wanneer de klachten erger zouden worden, ik meteen contact op moest nemen. De uitslag van de test kon tot 3 dagen op zich laten wachten.

Ook had ik mijn urine ingeleverd tijdens deze afspraak. De uitslag hiervan was al eerder bekend en was verder prima, dus geen blaasontsteking. De pijn zal waarschijnlijk gewoon voortkomen uit groeipijn.

Dan na 2 dagen kreeg ik gelukkig de uitslag van de corona-test. Negatief! Gelukkig! Wat een opluchting! Geen corona voor mij dus! Dit betekent dat ik dan nu weer de deur uit mag, en ook weer naar mijn werk kan. Wat eigenlijk best gek is, want ik ben nu nog steeds verkouden. Ik bedoel, hoe lang is zon negatieve test geldig? Wanneer kan je niet meer zeggen in het al een corona-test gedaan en deze was negatief? Moet ik mezelf na 2 weken nu weer laten testen of is dat niet nodig? Het is maar een lastige periode waar we in zitten met zijn alle!

28 weken zwanger

De suikertest

 Dan was het dan ook tijd voor de suikertest/glucosetolerantietest. Dit is een test waar ik elke keer weer enorm tegenop zie. Dit omdat ik als eerste dat drankje echt verschrikkelijk vind! De gedachte eraan maakt me al misselijk, bah! Zo mierenzoet, dat kan toch niemand waarderen? Als tweede heb ik ook een angst voor prikken. Ik val niet flauw, maar ik krijg het ontzettend warm en wordt wat lichter in mijn hoofd, niet leuk.

Voor de test moet je nuchter zijn en minimaal 2 uur uittrekken, je moet namelijk 2 uur in het ziekenhuis blijven zitten. Bij binnenkomst wordt je eerst nuchter geprikt, waarna je meteen het vieze drankje zo snel mogelijk achter over moet slikken. Dit drankje geeft bij mij een constant misselijk gevoel. Ik ga er ook nog een beetje van boeren, waarbij dus steeds die smaak weer omhoog komt, zo smerig. Je mag er echter niet van gaan overgeven, want dan wordt het onderzoek afgebroken en moet je dus een andere keer opnieuw!

Heel lang wachten…

Na de eerste prik, wordt je bij ons begeleid naar een hoek met luierstoelen. Deze hoe ik speciaal voor deze testen opgezet, en hier zitten dan ook altijd andere zwangere die dezelfde test ondergaan. Je moet hier nu één uur wachten, na dit uur moet je jezelf opnieuw melden voor de tweede prik. Na de tweede prik wacht je weer één uur en laat je jezelf voor de derde keer prikken. Tijdens het wachten mag je geen inspanning leveren, een toilet bezoek mag wel. Na de derde prik mag je naar huis en mag je gaan eten. De uitslag ontvang je dan via je verloskundige.

  Ons ziekenhuis en de verloskundige beschikken over een app waarin je je eigen gegevens kan bekijken, wat ik dus ook gedaan heb. Mijn suikerwaarden: Nuchter: 4,9 Na 1uur: 7,4 Na 2uur: 5,7. Alle waarden zijn binnen de norm. Echter zie ik zelf wel dat de waarden hoger zijn dan bij de test met 17 weken zwangerschap. Of dit een probleem is, weet ik niet. Ik heb niets gehoord van mijn verloskundige dus ik ga ervan uit dat het goed is!

  Bekken

  Wat betreft mijn bekkenklachten, het wordt steeds zwaarder! Nu ik inmiddels bijna de 28 weken zwanger ben, merk ik dat de pijn steeds meer toeneemt. Ik moet gewoon beter opletten met wat ik doe, en hoe ik dit doe. Ik moet toegeven dat ik het zeer frustrerend vind om dingen niet te kunnen of mogen doen! Voornamelijk omdat ik daardoor dus afhankelijker ben van andere.

  Zo nu zijn jullie weer helemaal bij, tot aan de 28 weken zwangerschap. Overige updates volgen!

  Wil je meer weten over mijn zwangerschap? Lees dan ook:

  Bewaar op Pinterest

  Wil je dit artikel bewaren voor later? Klik op de foto hiernaast en pin hem op Pinterest! Volg CURLYMOMLIFE.NL ook op PINTEREST.

  #Zwangerschapupdate #zwanger #28wekenzwanger

   

  Dit artikel bevat mogelijk verwijzingen naar diverse webwinkels of websites, zogenoemde affiliatie links. Als je via de links iets bestelt, steun je daarmee Curlymomlife.nl, waarvoor ik je alvast enorm wil bedanken. NOTE: Dit kost jouw natuurlijk helemaal niets extra’s. 

   

  0 Comments

  Submit a Comment

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  (Visited 113 times, 1 visits today)