Iedereen heeft angsten. Ik bedoel iedereen is wel ergens bang voor. Angsten zijn normaal, zonder angst zouden we niet kunnen overleven. Angst waarschuwt jou en je lichaam en maakt zich klaar om te vechten of vluchten. Ik bedacht me laatst, waar ben ik eigenlijk allemaal bang voor?

Deze vraag is eigenlijk moeilijker te beantwoorden dan het lijkt, wat er zijn stiekem best veel situaties die mij zenuwen of zweethandjes geven.

Hieronder mijn lijst met ‘angsten’.

1.# Ik heb last van hoogtevrees. Vroeger klom ik wel erg graag, maar naarmate ik steeds ouder werd, werd de hoogte een probleem. Er kwam een tijd dat ik niet meer naar beneden durfde. Tegenwoordig begin ik enorm te zweten en wordt ik misselijk op grote hoogte. Dit is voornamelijk wanneer ik niet het gevoel heb ‘veilig’ te zijn. Denk hierbij aan open trappen, roosters op hoogte en houten vloeren met grote spleten. Verder zoek ik zelf de hoogte niet graag op, en wanneer dit wel gebeurt, niet naar beneden kijken zeggen ze altijd!

2. # Ik ben bang voor onweer. Ja ik weet het, hoe kan je nou bang zijn voor onweer? Veel mensen genieten ervan en vinden het erg mooi om naar te kijken. Ik zal dit ook zeker niet ontkennen, het geeft mooie beelden. Echter wordt ik gewoon panisch van de harde klappen, helemaal als ze erg dichtbij zijn. Waarom ik hier zo bang voor ben? Geen idee, in mijn hoofd spelen zich allerlei ramp scenario’s af. Onweer is een natuur verschijnsel, en moeder natuur is de grote baas.

3. # Ik wordt enorm zenuwachtig van praten voor groepen. Ik geef toe, deze is erg raar. Ik vind het zelf ook raar als ik dit zeg, aangezien ik wel in het onderwijs werk. Toch is het voor mij anders om voor mijn studenten te staan, dan wanneer ik bijvoorbeeld een presentatie zou moeten geven aan mijn collega’s. Het gaat dan voornamelijk over mijn kennis denk ik, wanneer ik voor mijn studenten sta, praat ik over onderwerpen waar ik ook daadwerkelijk verstand van ‘denk’ te hebben. Wanneer ik een dergelijke les aan mijn collega’s zou geven zou ik dit ook niet erg vinden. Maar wanneer ik bijvoorbeeld een toneelstuk zou moeten opvoeren vindt ik dit totaal niet prettig! Ik zal alles doen om eronder uit te komen.

4. # Paarden. Ik heb het totaal niet op paarden. Waarom? Omdat ik ze niet kan inschatten. Dit is het enige dier waar ik dit probleem bij heb. Paarden reageren ook niet goed op mij, wij begrijpen elkaar gewoon niet. We zijn geen match, en dat vindt ik prima!

5. # Ik ben perfectionistisch. Ook hier komt angst bij kijken, angst om iets niet goed te doen, niet goed genoeg, fouten te maken. . Ik stel hoge eisen aan mijn eigen werk, en ook aan dat van andere. Ik ben bang om te falen en wil dit graag voorkomen.

6. # Verlies van een geliefde. Ik ben voornamelijk bang om mijn zoon en (verwachtte) dochter te verliezen. Ook het verlies van mijn partner of andere mensen die dicht bij mij staan maken mij angstig. Ik moet er niet aan denken dat dit gebeurt, echter zit een ongelukje in een klein hoekje! En die gedachte maakt mij nerveus. Maar eerlijk gezegd denk ik dat iedereen deze angst wel heeft?

Ik schaam mij niet voor mijn angsten, ook al zijn sommige een beetje raar! Angsten horen bij het leven, wanneer ze tenminste niet de overhand krijgen. Angsten kunnen problematisch worden wanneer ze je functioneren negatief beïnvloeden. Er kan dan sprake zijn van een angststoornis, het is dan belangrijk om hier hulp bij in te schakelen.

Een van mijn angsten is het verliezen van dierbaren mensen om mij heen. Helaas is deze angst voor mij al 3 x uitgekomen bij het verlies van de opa’s en oma. Lees meer hierover in Afscheid nemen is zwaar, memories. Of misschien lees je liever over mijn Baaldag, je kent ze wel! Wie heeft ze niet?

(Visited 31 times, 1 visits today)