Het is zover, ik begin officieel weer met werken. De scholen gaan na de zomervakantie, en de sluiting hiervoor in verband met COVID-19, weer open.

Ik werk binnen een MBO-onderwijsinstelling, dit betekent dat ik werk met jongeren vanaf 16 jaar en ouder. De zo veel besproken doelgroep in het nieuws de laatste weken. Vanaf het moment dat de scholen moesten sluiten op 16 maart 2020, is onze school niet meer officieel open geweest. Al onze leerlingen kregen digitaal onderwijs, praktijk werd uitgesteld of zoveel mogelijk aangepast uitgevoerd. Examens moesten echter wel doorgaan, wat dan ook met bepaalde restricties gebeurt is.

Voor mij betekent dit dan ook dat ik vanaf dat moment haast geen les meer gegeven heb, dit omdat ik praktijklessen geef. Het zal dus weer even wennen zijn!

Morgen hebben we een overleg over hoe de lessen er de komende tijd uit gaan zien in combinatie met de huidige corona maatregelen en de regels die nu gelden binnen onze onderwijsinstelling. Want de scholen gaan echt officieel weer open! Dit is wat ik nu al weet:

Algemene regels

 • Studenten en medewerkers die terug komen van vakantie uit een oranje of rood land, moeten 10 dagen in quarantaine. Dit betekent dat ze niet fysiek op school aanwezig kunnen en mogen zijn.
 • Het openbaar vervoer is weer gewoon toegankelijk. Echter hebben bij als MBO-onderwijsinstelling de opdracht gekregen om studenten gespreid en buiten de spits te laten reizen. Dit om drukte te voorkomen, omdat alle scholen weer open gaan. Een mondkapje is in het OV verplicht.
 • Tijdens de vakantie werden de richtlijnen voor introductieprogramma’s door het RIVM wat aangescherpt. Namelijk:Kleine groepen van maximaal 25 studenten met 1.5 meter afstand, gericht op studie en/of sport, geen alcohol en de activiteiten vinden plaats tussen 6.00 uur en 22.00 uur. 
 • Studenten en medewerkers dienen 1,5 m afstand te houden.
 • Werk zoveel mogelijk thuis #staysafe
 • Heb je klachten? Laat je testen en wacht thuis op de uitslag.

Vanuit school

 • Op de lesgevende dagen ben je op school
 • In een lokaal mogen 12 studenten, zowel theorie als praktijk.
 • Tijdens de praktijkles (binnen) is het dragen van een mondmasker verplicht. Voor de praktijkles buiten is dit niet van toepassing
 • In de praktijk busjes kunnen 9 studenten met mondkapje worden vervoerd
 • De docentenkamers zijn in aantal werkplekken beperkt, mogelijk moet naast het aantal ook de opstelling worden aangepast.
 • Er zal geen catering zijn. Er is koffie en thee beschikbaar. De automaten worden wel gevuld.

Nou bij elkaar is dit, als je het mij vraagt een hele opgave!

Zorgen

Ikzelf kijk er best wel tegenop om weer praktijkles te gaan geven eerlijk gezegd. Ik sta ontzettend graag voor de klas en doe mijn werk met veel plezier. Echter maak ik me nu gewoon wat meer zorgen. Straks ben ik 23 weken zwanger, en moet ik een mondkapje dragen bij al mijn lessen binnen de school. Een keer heb ik een mondkapje voor korte tijd gedragen en ik was erg blij toen het af mocht. Ik kreeg het er maar benauwd van. En nu, nu moet ik dat ding dus meerdere uren achter elkaar op gaan houden? Een hele uitdaging voor me…

Buiten het mondkapje om, maak ik me ook zorgen over het afstand houden. Tijdens mijn lessen is de 1,5m namelijk niet te garanderen. Dit is ook de reden voor het mondkapje ga ik vanuit. Tijdens een praktijkles kan ik namelijk niet altijd die afstand bewaren. Ook weet ik uit ervaring met het afnemen van de examens voor de vakantie, dat studenten het afstand bewaren ook niet zo nauw nemen. Of ze dit nu gewoon vergeten of het ze gewoon niet zo veel uit maakt, ik weet het niet.

Advies RIVM

Dan komt er ook nog eens bij dat het RIVM adviseert om vanaf 28 weken zwangerschap ander werk uit te gaan oefenen wanneer de afstandsregel niet gegarandeerd kan worden. Dit in verband met de groeiende buik en de longen die dan in de verdrukking komen. Luchtweginfecties zoals COVID-19 kunnen dan eventueel sneller complicatie geven.

Ik heb dit voorgelegd aan mijn teamleider, waarop het advies kwam om dit met de bedrijfsarts te gaan bespreken. Aanstaande dinsdag staat er een telefonische afspraak met de bedrijfsarts gepland waarbij ik dit probleem voor ga leggen. Ik ben erg benieuwd wat hierin het advies gaat zijn voor mijn baan. Het maakt me ook zenuwachtig omdat ik het werk zo graag doe.

Voor mij zit er nu niets anders op dan afwachten, en zo goed mogelijk op mezelf te passen.

Wil je meer weten over mijn huidige zwangerschap en hoe het er voor staat? Lees dan mijn blog Zwangerschap update #1 Hoe staat het er voor.

Of vind je het interessant om te lezen over een ander virus? Lees dan Een ziek kind | Het RS-virus, een verkoudheidsvirus.

(Visited 59 times, 1 visits today)