Het verschil tussen mijn tweede (huidige) en eerste zwangerschap. Want je raad het al, de clichés zijn waar! Elke zwangerschap is anders! Voor mij in elk geval. Op het moment zit ik 24 weken in mijn huidige zwangerschap, de vergelijking is dus niet volledig, maar zeker wel opvallend!

Buikgroei

Ik merk echt een groot verschil tijdens deze zwangerschap in de grootte en groei van mijn buik. Al ver voor de 12 weken leek er een buikje zichtbaar bij mij huidige zwangerschap, mijn lichaam maakte al vroeg plaats voor de groei van mijn baarmoeder. Terwijl ik bij Mika pas veel later echt een buikje begon te krijgen. Echter is daar nu wel verschil in gekomen, nu loopt de groei inmiddels vrijwel gelijk (vooralsnog).

Meer zorgen

Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik eerlijk gezegd erg naïef. Ik maakte me niet echt zorgen, niet om mijn gezondheid en eigenlijk ging ik er ook gewoon van uit dat de baby gezond was! Geen zorgen over mijn gewicht, de aanschaf van spullen, geld en ga zo maar door.

Achteraf gezien had ik deze zorgen natuurlijk allemaal wel moeten hebben, alle zorgen die ik toen niet had, heb ik nu wel! Door mijn ervaringen met de eerste zwangerschap, weet ik wat er allemaal kan gebeuren. Het meest vervelende is, veel dingen zijn gebeurt bij de zwangerschap en bevalling van Mika, waardoor ik me nu extra zorgen maak. Tijdens de zwangerschap van Mika ben ik ook zo veel aangekomen in gewicht, dat ook dit nu een extra zorg is. Verder de financiën natuurlijk, ja we hebben nagedacht voor we aan een tweede zijn begonnen, maar toch. Kinderen kosten gewoon veel geld. Een groot verschil in zorgen dus tijdens deze zwangerschap.

Zwangerschapskwaaltjes

In vergelijking met mijn eerste zwangerschap zijn mijn zwangerschapskwaaltjes nu gek genoeg erger! Ze zeggen wel eens dat je zieker/misselijker bent bij een meisje dan bij een jongen. Bij de zwangerschap van Mika had ik in het eerste trimester veel last van ochtend misselijkheid. Bij mijn huidige zwangerschap zat hier nog een schepje bovenop, ik was de hele dag door misselijk en kon amper iets binnen houden! Met behulp van medicatie is dit toen enigszins verminderd.

Verder kreeg ik bij de zwangerschap van Mika de laatste weken last van bekkenpijn. Bij mijn huidige zwangerschap heb ik hier echter al last van sinds de 17/18 weken!

Minder mee bezig

Helaas moet ik hier ook de clichés weer enigszins gelijk geven. Ze zeggen dat je met je tweede zwangerschap vaak minder bezig bent. In zekere zin is dit zeker waar, voor mij dan. Ik heb namelijk minder tijd om echt van deze zwangerschap te kunnen genieten zoals ik deed bij de eerste zwangerschap. Ik merk bijvoorbeeld dat ik nu minder buikfoto’s maak. Toch geniet je nu ook, maar op een andere manier. Ik deel nu veel geniet momentjes met Mika bijvoorbeeld. Ik lees geen zwangerschapsboeken of iets dergelijks deze zwangerschap, al deed ik dit bij mijn eerste zwangerschap ook niet veel.

Minder kopen en regelen

Bij mijn eerste zwangerschap wilde ik zo snel mogelijk alles geregeld en klaar hebben. Nu staat dit allemaal op een veel lager pitje. De babykamer is nog niet helemaal af, we hebben nog niet alle spullen in huis en we moeten zelfs nog de erkenning regelen! Verder heb je vaak nog veel spullen in huis van je vorige kindje, wat enorm scheelt! Maar we denken nu veel meer, dat komt allemaal nog wel!

Geen spullen kopen waar je niks aan hebt

Doordat we ervaring hebben opgebouwd met ons eerste kindje, weten we wat voor ons werkt en wat niet. Dit scheelt enorm in het kopen van spullen. Ik weet nog goed dat we bij de zwangerschap van Mika, netjes alle baby uitzet lijstjes naliepen om te controleren of we alles wel hadden. Nu doe ik dit niet meer, op die lijstjes staan vaak enkele dingen die je niet echt nodig hebt, of je zelf gewoon niet handig vindt! Zonde van je geld!

Nieuwigheid eraf

Wij merken dat de nieuwigheid er voor veel mensen uit onze omgeving ook wel een beetje af is. Iedereen is natuurlijk nog steeds super blij en nieuwsgierig naar ons tweede kindje, maar toch anders! Voor bijvoorbeeld de oma’s en opa was Mika het allereerste kleinkind! Dit maakte het voor hen toch extra speciaal! Ons tweede kindje is voor hen ook speciaal, maar toch op een net andere manier. Dit zelfde geld voor ons als ouders, ook voor ons is het speciaal, maar op een andere manier. Je bent toch beter voorbereid wanneer je een tweede kindje krijgt!

Natuurlijk is elke zwangerschap een cadeautje en bijzonder om mee te maken, elke op een eigen manier! Het verschil in zwangerschap kan erg groot zijn. Hoe heb jij je zwangerschap(pen) ervaren?

Lees ook mijn blog Tweede kind, onze tweede kinderwens om te weten hoe onze tweede kinderwens ontstond en waarheid werd. Wil je op de hoogte blijven van deze zwangerschap? Lees dan Zwangerschap update #1 Hoe staat het er voor.

(Visited 372 times, 1 visits today)